19 Nisan 2010 Pazartesi

Goldman, SEC ile neden uzlaşmayı tercih etmedi?

Geçtiğimiz Cuma akşamı bizim piyasalar kapandıktan sadece beş dakika sonra (yoksa bizim piyasalar yabancılar için tahmin ettiğimizden daha fazla mı önemli?) ABD'de piyasalara bomba düştü. SEC, mortgage işlemlerinde kendi müşterilerini kazıkladığı iddiasıyla Goldman Sachs aleyhine dava açacağını açıklamış!
(Bu konuda istenmediği kadar haber var cumadan beri. Mesela;

Charges against Goldman Sachs & Co. likely to kick off a torrent of bank lawsuits)

Başta ABD tüm dünya borsaları cuma günü düşerken, bu hareketi mukadder çöküşün triggerı olarak yorumlayanlar var. Naçizane görüşümüz, bu davanın şişman kadın olamayacağı, şişman kadının henüz sahneye çıkmadığı yönünde!

Doğası itibarıyle beklenen türden büyük bir çöküş için iyi haber gerekir, Goldman'a dava açılması türünden kötü haberle büyük çöküş başlamaz ki! Kötü haberler zaten her gün geliyor ama "bi şekilde" iyi yorumlanabiliryor! Böyle durumlarda kötü haber (iyi haberle çöküş başladıktan sonra,) ikinci aşamada, başlayan süreç içinde yavaş yavaş ortaya çıkar!..
Neyse, bunlar işin felsefesi.

SEC düzenlemelerine göre, SEC'in tespit ettiği tüm usulsüzlüklerin mutlaka mahkemeye gitmesi şart değil. Arada -bizdeki düzenlemelere anzaran- çok geniş uzlaşma imkanları var. Eğer şüpheli şirket belli bi tazminatı ödemeye razı olursa, soruşturmanın uzatılmadan kısa yoldan kapatılması mümkün.

Hikaye "1-2 milyar dolarlık" bir suiistimal imiş ki, özellikle Lehman biraderleden sonraki ortamda neredeyse Wall Street'in yegane hakimi durumuna gelen Goldman için bu rakamlar hiç sorun değil! Adeta bahşiş mahiyetinde ödenebilecek bi tutar. Ama buna rağmen neden mesele bu noktaya getirilmeden halledilmedi? asıl merak ettiğim nokta bu.

Aklıma iki gerekçe geliyor, Goldman'ın SEC ile uzlaşıp hikayeyi kapatmak yerine, sonunda hapis cezasına kadar gidebilecek dava açılması sürecine izin vermesi konusunda.

1- GS, masumiyetinden çok emindir. SEC'in bu soruşturmasından bi şey çıkmayacağını düşünmektedir. O nedenle uzlaşmaya gerek görremiştir. Nitekim "Sec vs. GS" sürecinde "SEC'in elinin pek de kuvvetli olmadığnı yazan" tiplere şimdiden rastlanıyor.

2- Diğer ihtimal, özellikle son bir yılda FED'den aldığı gazla (ya da ileride bir gün ortaya çıkacak olan "talimat"la) piyasayı istediği gibi yönlendirme gibi önemli bir "kamu görevi" yapıyor olmanın özgüveniyle, nasıl olsa bize bu görevi verenler, o türden "basit nedenlerle" başımızın belaya girmesine izin vermezler diye düşünüyor ve SEC'i küçümsüyor olabilirler. Zira kendileri SEC'in de ağababalarının emanetçisi oldukları için, "SEC de kimmiş? vız gelir, tırıs gider" diye düşünüyor olabililer. SEC de bu küstahlığın sonucunda "ben sana gösteririm" noktasına gelmiş olabilir!

Zaten daha bir iki hafta önce algoritmalı işlemlerin daha yakından takibi için düzenleme değişikliğine gideceği haberleri gelmişti. Üstelik SEC ile CFTC arasındaki genetik idrar yarışı SEC'in kılıcını çıkarmasının gerekçeleri arasından yer alabilir.

Bu arada GS'nin bu tavrı, bizim Kurtlar Vadisinde karikatürize edilen "devlete hizmet eden" tosunları hatırlatmıyor mu? Onlar da kendilerine bazı kişlerce verilmiş bazı "kamu görevleri"nin verdiği cür'etle mafiatik tarafta istedikleri gibi at koşturmuyorlar mı? Tabi ki tamamen hayal ürünü olarak!..

Sahi, GS neden SEC ile uzlaşmadı? Ecelinin gelmiş olmasından kaynaklanan bir cami duvarı civarında dolaşma sendromu olabilir mi? Çok entersan!..



Clicky Web Analytics Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 United States License.