31 Ocak 2011 Pazartesi

"Bir milleti yıkmak istiyorsan, parasını tahrip et"



Başlıktaki sözü Adam Fergusson söylemiş.

Bugün tesadüfen dikkatimi çeken "When Money Dies" başlıklı kitap, bugün işimi gücümü bırakıp tam günümü bu kitaba ayırmama neden oldu. 1975'de basılmış olan bu kitap, baskısı tükenince amazon.com'da antika fiyatı 1317 doları geçmiş! Warren Buffet'in gündeme getirmesinden sonra 2010 yılında bu kitabın yeni baskısı yapılmış. Ama 2010 baskısı da hemen tükenmiş! Yeni baskısı Google kitaplarında sınırlı olarak var.

Ancak internette tam metin olarak çeşitli sitelerde mevcut. Mesela şurada ücretsiz tam metin var. Ayrıca openlibarary.org'da da mises.org'a link var. Bazı bloglarda da kitabın tam metin adreslerine link var. Bilenler için library.nu sitesinde de bu kitap mevcut.

Başlıktaki söz, kitabın yazarına ait ve kitabın giriş bölümünün sonunda söylenmiş. Aynen şöyle:


"It goes far to prove the revolutionary axiom that if ypu wish to destroy a nation you must corrupt its currency. Thus must sound money be the first bastion of a society's defence."

Kitapta enteresan bilgiler mevcut. Mesela, Almanya'da 1 adet yumurtanın fiyatı, 1918 yılından 1923 yılına kadar 500,000,000,000 (beşyüzmilyar) kat yükselmiş! 1 bdolar 4.2 mark ederken, birkaç yıl içinde 4.2 trilyon marka eşit olmuş! Yani paranın deval oranı yumurtanın da iki katı, tam 1 trilyon kat! Hiperenflasyon döneminde hırsızlar para dolu bi çanta çaldıkları zaman paraları boşaltıp çantayı götürürlermiş!

Kitabı okurken şunu düşündüm: karşılıksız para basarak finanse ettikleri savaşları kazanacaklarını sananlar, asıl savaşı evde kaybetmesinler? Aynen tarihte olduğu gibi!
Clicky Web Analytics Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 United States License.