Bugün bir tanıdığın blogunda rastladığım "Gulf dinar to be backed by gold hiding in oil" haberi "too good to belive" duygusu uyandırdı.
Bu satırların yazarı 2008'in Haziran ayında Dubai'de Körfez para biriminin tartışıldığı bir toplantıya katılmıştı. O toplantıda tartışılan konulardan biri, yaratılmaya çalışılan "Körfez para birimi"nin (adı da kondu: the Gulf) ne ile destekleneceği, neye endeksli olacağı sorusuydu.
O gün oradaki "batılı" konuşmacıların pazarlamaya çalıştığı hakim görüş, dolar, euro ve yen'e beli oranlarda peglenmesinin yeterli olacağı şeklindeydi. Oysa o ülkelerin paraları zaten bugün %100 oranında dolara endeksli. %100'ü %30'lara, %40'lara indirmek neyi değiştirecek ki? Kaldı ki doların oranı indirilerek eklenecek euro ve yen çok mu farklı? Al birini, vur ötekine!
Bu satırların yazarı o gün naçizane "yeni para birimi için en mantıklı pegin petrol fiyatları olacağı"nı savunmaya çalıştı. Ama sesi yüksek çıkanlar petrol fiyatlarının çok dalgalı olduğunu, o nedenle petrolün yeni paraya peg aracı olamayacağını savundular.
Oysa bugün petrol fiyatı DOLAR İLE ÖLÇÜLDÜĞÜ İÇİN dalgalıydı! şayet Körfez parası belli bir miktarda petrole eğitlenirse (diyelim "1 litre petrol = 1 Körfez Para birimi -the Gulf-" şeklinde sabitlenirse) petrolün fiyatı bu para cinsinden asla değişmezdi. Dolar cinsinden değişmesi de artık onları (ve petrollerini dolar yerine Köfrez parası ile alanları ilgilendirmezdi! O gün ikna edemediğimi düşünmüştüm. ama aradan geçen yaklaşık bir yıllık zamandan sonra Arapların kafası yatmış. Çok sevindim.
Keza bugün aldığım ikinci güzel haber, Körfez ülkelerinin gümrük birliği çalışmaları yapmasına ilişkin olan. İnşallah başarırlar.
Housing market data positive despite Powell’s Grinch act
-
Fed Chairman Jerome Powell played the Grinch last week, but there are
plenty of positive signals in the housing market data headed into 2025.
10 saat önce