6 Ocak 2011 Perşembe

2011 beklentisi: "Paranın ölmeye başladığı yıl"

Sene başlarında o yıla ilişkin öngörülerde bulunmak (ve eğer öngörüler tutmuşsa ya da tutmasa da yeterince cesur bir kişilik ise sene sonunda da o öngörüleri fiili gerçekleşmelerle mukayese etmek) adettendir.

Bu satırların yazarı, o türden vadeli öngörüde bulunacak kadar "kötü iktisatçı" değildir!

(Zira bilmektedir ki, "iyi iktisatçı ya oran vermez, ya da vade vermez. Her ikisini birden veren de iyi iktisatçı olmaz!")

Ama başkalarının öngörülerini okumayı sever. Bunlardan birini az önce okuyunca, buraya da not düşeyim dedim. İktisatçı ve eski bankacı Alasdair Macleod, FinanceAndEconomics.org sitesinde yayınlanan yazısında, "Eğer kağıt para bu yıl ölmezse de, 2011'in, kağıt paranın ölmeye başladığı yıl olacağını" söylemiş.

Yazı şurada:

2011 – The year when money starts to die

Yazarın argümanlarına genel olarak katılmakla birlikte, naçizane görüşüm, bugünlerde oynanan oyun çok-çok-çok büyük olduğu için, kaçınılmaz akıbeti, her ne pahasına olursa olsun, mümkün olduğu kadar geciktirmek için ne gerekiyorsa yapılacaktır. O kapsamda, nasıl 2008'den beri borsaların çökmesi gerektiği halde nasıl milleti ters köşeye yatırmak için inadına yükselttilerse, doların normalde (artık!) çökmesi gereken bu yıl da, bu satırların yazarının yıllardır bahsettiği "korku filmlerindeki yaralı kötü adamın tam da öldüğünün sanıldığı anda birden doğrulup ölmeden önce son pisliğini yaptığı" aforizmasının gerçekleştiği yıl da olabilir. İşte o zaman tarih vermek daha olabilir.
Clicky Web Analytics Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 United States License.