26 Ocak 2011 Çarşamba

Kilogram için kalıcı bir ölçü birimi aranıyormuş!

Geçen gün bizim gazetelerde okuduğum bir habere göre, kilogram için kalıcı bir ölçü birimi aranıyormuş! (örneğin Bkz. “Kilogram”a kalıcı ölçü aranıyor. veya bkz. Kilograma rakip aranıyor )

Habere göre, 1879 yılında Londra'da kilogramın ağırlığı için %90 platin ve %10 iridyum üzerinden belirlenmiş.

"Ancak yüz yılı aşkın ölçümler, kilogramın ağırlığının azaldığını gösteriyor. Hesaplara göre, silindirin kütlesi 0,4 mm çapındaki bir kum taneciği kadar
değişti."

İşte bu nedenle şimdi hiç değişmeyecek bir öçlü birimi tespit edebilmek için Londra'da Royal Society, toplanarak yeni hiç değişmeyen ağırlık ölçü birimini belirleyecekmiş. 2015 ylından itibaren yeni ağırlık ölçüsü devreye girebilirmiş.

Bilim adamları kilonun eskisi kadar ağırlık ifade etmemesinden korkuyormuş:

Scientists fear kilograms don't weigh as much as they used to
By Steve Connor, Science Editor

"Tek para ile ne alaka?" derseniz, cevaım şu: ağırlık ölçü biriminin ifade ettiği değerin 100 küsur senede "bir kum taneciği" kadar değişmesi bile sorun olurken, değer ölçü biriminin standart olmaması bir tarafa, ölçtüğü miktarın her Allahın günü, hatta her Allahın saniyesi bile değişebilmesi, sürdürülebilir bir şey olabilir mi?

Ümidimiz, Royal Society veya başka uluslararsı itibarı olan bir kurumun, değer ölçü biriminin sabitlebnmesi için de toplanması ve bu konudaki uluslararası standart eksikliğinin sakıncalarının daha çok tartışılması.
Clicky Web Analytics Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 United States License.