Globalleşmeye karşı yerelleşmeyi savunan film enteresan. Özetle, mutluluğun globalleşmede değil, yerelleşmede olduğunu söylüyor. Özellikle globalleşmenin pek bahsedilmeyen 8 sakıncasına vurgu yapıyor. Bunlardan özellikle iki tanesi hoşuma gitti.
No 4: Hatalı fiyatlamalar yüzünden binlerce kilometre uzakta üretilen bir ürün, hemen yanıbaşımızda üretilenden daha pahalı olabiliyor. Bir çok üründe ülkelerin ithal ettiği miktar ile ihraç ettiği miktarlar birbirine yakınmış. Sonuç: fiyatlama hataları yüzünden bir sürü transport ve CO2 emisyonu! Hani bir fıkra var ya, aynı eşeği iddia uğruna alıp alıp sattıktan sonra yine eski sahibinin elinde kalınca, "peki biz bu haltı niye yedik?" diye sorana verilen cevap: "öyle deme, bi sürü işlem hacmi yaptık!" gibi, hatalı fiyatlamalar yüzünden, Dünya üzerindeki ticaretin bir kısmı aynen bu fıkraya uygun!
No 8: Gelişme ölçüsü olarak GDP'nin kullanılması yanlış! Muhasebeleştirme hataları yüzünden fiyatlamalar ve değer ölçüleri de doğruyu yansıtmıyor!
Peki para biriminin globalleşmesini (Tek Parayı) savunan biri, ekonomilerin yerelleşmesini nasıl savunabilir? Cevabım şu: 20. yyın sonunda yanlış şeyler globalleşti! Ama asıl globalleşmesi gereken para birimleri ise yerelleşti! Para biriminin globalleşmesi, ekonomileri yerelleştirecek! Para birimi manipülasyonu yoluyla mukayeseli üstünlük kazanma imkanı kalmayacak. Buna ileride daha çok değineceğim inşallah. Şimdilik daha yakışıklı görünmesi ve daha fazla ciddiye alınması için İngilizcesini belirtmekle yetineyim: "Localization of the economies by globalizing the fiat currencies" güzel başlık olur. İnşallah fazla ertelemeden altını doldurup makale yaparım!
Film yaklaşık 1 saat (1:08:25). Seyretmek için vimeo'ya gitmek gerekiyor. Filmin indirilmesi için gerekli bilgiler şurada:
http://www.theeconomicsofhappiness.org/images/stories/downloads/eoh_press_kit.pdf
Filmin bulunduğu link ise şu:
http://vimeo.com/
email log in: economicsofhappiness@isec.org.uk
password: localization
Transcript: Colin Camerer on Neuroeconomics
-
The transcript from this week’s, MiB: Colin Camerer on Neuroeconomics,
is below. You can stream and download our full conversation, including any
pod...
2 saat önce