14 Ocak 2011 Cuma

"HSBC Renminbi işlemlerine başlıyor"

Tek parayla doğrudan ya da dolaylı alakalı haberleri not düşme gibi bir niyetim var güya ama tembellikten hep atlıyorum. iki gün önce rastladığım bi haberin başlığı da başklıktaki cümleydi.

11 Ocak 2011 tarihli habere göre, HSBC 17 pazarda Çin para birimi ile işlemlere başlamış. 33 ülkede yuan hesabı açılabiliyormuş ve Çin ile iş yapan Türk firmalarının hayatını kolaylaştırmak için TR'de de başlayacakmış. habere göre;



Yeni uygulamanın hayata geçmesi ile HSBC Türkiye müşterileri artık yuan hesabı açtırıp, ödemelerini yuan olarak yapabilecek veya tahsil edebilecek, Çin ile ticaret işlemlerinde HSBC'nin danışmanlık ve aracılık hizmetlerinden faydalanabilecekler.
Bu haber satır arasında kaynasa da esasen basit bi gelişme değil. Dolara muhtaç olma ihtiyacını azaltacağı için uzun vadede önemli sonuçları olacak. Haberdeki bilgiye göre önümüzdeki 5 yılda Çin'in dıçş ticaret işlem hacmi 2 trilyon doları aşacak ve Çin para birimi en çok kullanılan 3 para biriminden biri olacakmış. "Henüz Çin'in para birimi convertible bile değil" diye küçümseyenler ya da bu gelişmeleri dikkate almayanlar 5-6 sene sonra ne diyecekler bakalım?

Haberdeki bilgiye göre HSBC'nin Çin para birimi ile işlem gerçekleştirdiği 17 pazar ve Yuan hesabı açılabilen 33 ülke şunlarmış:


Yuan işlemi yapılan 17 pazar; Hong Kong, Makau, ASEAN ülkeleri (Filipinler, Tayland, Endonezya, Singapur, Vietnam, Brunei, Malezya)Orta Doğu, İngiltere, Mauritius,Yeni Zelanda, Avustralya, ABD, Brezilya ve Meksika.

Yuan hesabını açılan 33 ülke: Hong Kong, Makau, ASEAN ülkeleri, Japonya, Kore, Yeni Zelanda, Avustralya, Kazakistan, Israil, Ermenistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, İngiltere, Rusya, Almanya, Fransa, İtalya, Turkiye, Polonya, Çekoslovakya, Arjantin, Meksika, Brezilya, Güney Afrika, ABD, Kanada.




HSBC'nin aynı basın bültenine referans veren "Yuan'ın kaderi değişecek" başlıklı başka bir haberde de Çin'in 2050 yılında dünyanın en büyük ekonomisi olacağı ve Çin'in kendi para birimini rezerv para yapmak istediği belirtiliyordu.

Naçizane görüşüm, Çin'in en büyük ekonomi olması 2050'yi bulmayacak, çok daha erken olacak. Henüz kartopu dağdan aşağı doğru yeni yuvarlanmaya başladığı için belli bir momentuma ulaşmadı. Kartopu büyüdükçe momentumu artacak. Büyüklüklerin ve sıralamaların ne kadar hızlı değişebileceğini tahayyül edemiyoruz. şu an manipüle edilerek ertelenen kırılmalar başlayınca, her şeyin ne kadar hızlı tersyüz olduğunu görünce çok kişiyi şaşırtacak. Şu an ABD başta "Batı"nın özellikle hizmetler kesiminin hatalı fiyatlanmasından kaynaklanan büyüklükleri, o parametreler değişince hızla değişecek.

Ama Renminbi'nin rezerv para birimi olması bence daha zor. Hatta Batılılar için Çin parası rezerv olacağına, TDP daha mantıklı olmaz mı?
Clicky Web Analytics Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 United States License.