24 Haziran 2009 Çarşamba

Denizbank da Rus Rublesi efektif işlemlerine başladı

Geçtiğimiz hafta Yapı Kredinin Rus Rublesiyle ile ithalat-ihracat işlemlerine başladığına ilişkin bi habere rastlamıştım ama not alamamıştım. Az önce Denizbank'ın da ruble işlemlerine başladığını görünce bu sefer atlamadan not düşeyim dedim.
Geçen mart ayındaydı sanırım, bizim başbakan ya da CBaşkanının ziyareti sırasında Putin "ikili ticaretimizi araya dolaruı sokmadan TL-Ruble ile yapalım" önerisini getirmişti. Ardından gerekli mevzuat düzenlemesi yapılmıştı. (Zaten Rusya bugünlerde herkese aynı öneriyi getiriyo. geçenlerde BRICKçilere de aynı öneriyi yaptılar. Özellikle Çin ile ticarette doları devreden çıkarmaları önemli olacaktır. Anlaşılan Rusya dolara benden çok daha fazla takmış durumda!)

Bu tür haberler küçük gibi görünse de doların rezerv para niteliğini tartışmaya açacak büyük gelişmelerin küçük tohumları, öncü göstergeleri olarak düşünülmelidir. Özetle bu gelişmeler TL ve Ruble için iyi, dolar için kötü, uluslararası finansal sistemin istikarı için de kötüdür. Zira dünya üzerindeki 140 küsur değişik para birimine dayanan bu çarpık mimari şimdiye kadar çökmediyse, hakim paranın ezici üstünlüğü sayesindeydi. Şimdi onun payı azalırken başka "1" para yerini alamazsa, yani doların nispi ağırlığı düşerken dolar dışındaki diğer tüm paraların nispi ağırlığı artarsa, bu durum uluslararası finansal sistemde maliyetlerin artması ve kaos anlamına gelecektir. İnşallah o noktaya varmadan köklü çözüm bulunur (amin!) ama ümitli olmak zor. Zira kapitalizmin geçmişi, dayak yemeden düzeltme yapma konusunda iyi bi sabıkaya sahip değil malesef!

10:56 24Jun2009 Denizbank ruble ile efektif kabulüne başladı
İSTANBUL, 24 Haziran (Reuters) - Denizbank , 1 Haziran itibariyle Rus rublesi ile efektif kabul etmeye başladığını duyurdu. Bankadan yapılan yazılı açıklamada, Rus rublesiyle döviz alım-satım ve forward işlemlerini 2 senedir yürüten banka müşterilerinin rubleyle ithalat, ihracat, para transferleri, hesap açılışları, harici garanti işlemleri, döviz alış-satış ve arbitraj işlemleri gibi her türlü bankacılık işlemini gerçekleştirebilecekleri belirtildi. Açıklamada, Denizbank Genel Müdür Yardımcısı Bora Böcügöz, “Denizbank’ın Moskova’daki iştiraki CJSC Dexia Bank’ın ticarette üstlendiği önemli işlevin avantajını da değerlendirerek, ruble ile işlem yapmaya başladık. Bu uygulamanın Rusya ile iş yapan müşterilerimizin hayatını kolaylaştıracağı ve ülkeler arasında ticaret hacminin büyümesine olanak sağlayacağı düşüncesindeyiz” dedi. Türkiye ve Rusya arasındaki ticaretin ruble ile yapılabilmesinin önünü açan yasal düzenlemenin Mart ayında yürürlüğe girmesiyle birlikte bankalar rubleyle işlem yaptıklarını duyuruyorlar.
(Haberi yazan Melis Şenerdem; Redaksiyon Ceyda Çağlayan) ((melis.senerdem@reuters.com; +90 212 350 7000, Reuters Messaging:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Clicky Web Analytics Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 United States License.