Aşağıdaki yazıyı gönderdikten sonra, kötümserin tanımına ilişkin yıllar önce okuduğum bir cümleyi hatırladım. "SOMEONE WITH BETTER INFORMATION" (daha iyi bilgiye sahip olan kişi!)
Gerçekten de şöyle bir düşününce hayat ve tarih hakkında (sadece ekonomi değil, her konuda) daha fazla bilgiye sahip oldukça iyimser olmak zorlaşmıyor mu? Daha sınırlı ya da tek yönlü bilgi sahibi olanların mutluolması çok daha kolay değil mi? Medyanın önemi de buradan geliyor sanırım. İnsanların edinebilecekleri bilgileri yönlendirerek mutsuz olmalarını engellemek!
Yıllar önce bir arkadaşım "ne söylendiğine değil, mikrofonun kime tutulduğuna bakmak lazım" demişti. biraz düşününce ne kadar doğru bir laf demiştim ve o günden beri "mikrofonun" neden "o"na değil de "bu"na tutulduğuna dikkat etmeye çalışırım.
Belli düşünceleri hakim kılmak için onu çok rasyonel argümanlarla desteklemeye çalışmak yerine, mikrofonu sadece belli kişilere tutup diğerlerini ötekileştirmek, "öteki"lerin söylediklerini değersizleştirip berikilerin söylediklerinin ise mantık, akıl süzgecinden geçirilmeden kabul edilmesini sağlamanın daha pratik yolu olarak mainstream medya tarafından dünya genelinde kullanılmıyor mu?
Görünen o ki, bu krizin hasarının dünya genelinde büyümesinin bir nedeni de, bilimsellik ya da iyimserlik adı altında mainstream medyanın mikrofonunun pessimist ya da gerçekçilere kapalı olmasıdır. Öyle olmasa Rubini gibiler zamanında daha fazla ciddiye alınırdı, buna karşılık kıskançlıkla karışık kendisi kadar "iyimser" olmayanları "ziftçi" diyerek aşağılamaya çalışan televoleci holding doçentleri medyada bu kadar kolay yer bulamazdı, değil mi?
Housing market data positive despite Powell’s Grinch act
-
Fed Chairman Jerome Powell played the Grinch last week, but there are
plenty of positive signals in the housing market data headed into 2025.
9 saat önce
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder