23 Haziran 2009 Salı

Moodys: "ABD kredi notu üzerindeki diğer bir risk ise doların rezerv para birimi olmaktan çıkması"

Moody's bugün "ABD'nin kredi notu, devlet borçlanmasını azaltabildiği sürece tehlikede değil" demiş.
Bence bu cümle halka açık bir şirket için ifade edilse, Sermaye Piyasası Kanunu'na göre "yalan, yanlış, yanıltıcı bilgi verme" kapsamında değerlendirilirdi.
Zira ifadeden, sanki ABD'nin devlet borçlanması azaltılabiliyormuş da, o eğilim devam ettiği sürece sorun yokmuş!
Moody'sin bu cümlesinden sonra ABDnin kamu borçlanmasının son 10 yıllık trendine ve diğer ekonomik göstergelerine bakan ve mantıklı düşünebilen herkesin (iktisat bilmesine gerek yok, akl-ı selim olması kafi) eğer düşünce sistemi başka bir nedenle malül değilse, ABD'nin kredi notunun düşeceğini öngörmesi hiç de zor değil! Zira ABD'nin devlet borçları azalmıyor bilakis artıyor ve bundan sonra da ABD hükümetinin mevcut taahhütleri ve ekonomideki daralmalar nedeniyle borçların daha da artması kaçınılmaz. Öyleyse Moody'sin öngördüğü pozitif şart gerçekleşmeyecek ve kredi notunun düşürülmesi gerekecektir. Bakalım pek itibarlı Moody's "devlet borçlanması arttığı halde ABD'nin kredi notunu indirmemek" için o gün hangi mazerete sığınacak ve hangi laf cambzalığı ile durumu farklı ifade etmeye çalışacak. Sabırsızlıkla bekleyeceğim.
Acaba Moody's hangi vadede azaltılmasını öngörüyor bu cümleyi sarfederken? Mesele gelecek 10 yıl boyunca hep artsa bile, "ben 20 yıllık vadeyi kastetmiştim. geri kalan dönemde hala azaltılması ihtimali var" diyerek mi kredi notuna dokunmayacak?

Doların rezerv para niteliğinin tartışılmaya başlanmasına değinmeye bile gerek yok. Türkiye'de incir çekirdeğini doldurmayan tartışmaları mazeret gösterip "darbe olabilir" diyerek kredi notunu yükseltmeyenler, doların rezerv niteliği istisnasız her Allah'ın günü dünyanın her tarafında tartışılırken ve doların uluslararası ticaretteki ağırlığının her gün erozyona uğradığı rakamlara da yansırken, ABD'nin kredi notuna dokunmuyor. Bu kadarını bile söyleyebilmelerini takdir mi etmek lazım acaba?


10:26 23Jun2009 ABD'NİN AAA OLAN KREDİ NOTU, DEVLET BORÇLANMASINI AZALTABİLDİĞİ SÜRECE TEHLİKEDE DEĞİL - MOODY'S
10:27 23Jun2009 ABD KREDİ NOTU ÜZERİNDEKİ DİĞER BİR RİSK İSE DOLARIN REZERV PARA BİRİMİ OLMAKTAN ÇIKMASI- MOODY'S
10:32 23Jun2009 ABD'nin kredi notu, devlet borçlanmasını azaltabildiği sürece tehlikede değil-Moody's

TOKYO, 23 Haziran (Reuters) - Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's şu açıklamalarda bulundu:
*ABD'nin AAA olan kredi notu, devlet borçlanmasını azaltabildiği sürece tehlikede değil *ABD kredi notu üzerindeki diğer bir risk ise doların rezerv para birimi olmaktan çıkması
Haberin orijinali için tıklayınız: [nTKF106439] ÖNEMLİ: Bu haber, linkleri yukarıda belirtilen haber ya da haberlerden derlenmiştir. Tam çevrilmiş metin olmayabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Clicky Web Analytics Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 United States License.