Keynes'in Likidite Tuzağı teorisini lisansta iktisat okuyan herkes görmüş, 1980 ve 1990'larda Japonya'da yaşayan herkes de tecrübe etmiştir. Kısaca özetlemek gerekirse, klasik iktisat teorisi der ki, "ekonomiyi canlandırmak isterseniz faizleri indirin, paranın maliyeti düşünce yatırımlar artar". Ama Keynes işin o kadar basit olmadığını, bi noktadan sonra faizler inse bile para politikasının beklenen etkiyi yaratamayabileceğini söylemiştir. Nitekim nominal faizler de en fazla sıfıra kadar inebilir! Hatta Japonya'da 1990'larda "negatif faiz" önerisine rağmen yatırımların canlanmadığı da görülmüştür.
Bugün tesadüfen okuduğum bi yazıda mealen iktisatçıların pek de zeki yaratıklar olmadığı iddia edilirken arada, "likdite tuzağı" teorisi geçerliyse, "tersine likidite tuzağı niye geçerli olmasın?" sorusuyla karşılaştım:
http://health.rediff.com/money/2006/jun/24econ.htm
Gerçekten de ufuk açıcı bi soru. Faizler astronomik seviyelere çıksa bile yatırım talebinin devam etmesi ihtimali olamaz mı? Eğer bu ihtimal de sözkonusu ise, iktisatçı geçinenler faizler bi tik inerse şu olur bi tik çıkarsa şu olur derken gerçekte ne yapmış oluyorlar?
Bu arada, son 1-2 yıldır ABD merkezli tüm dünyada yaygınlaşan faizleri indirerek canlılık yaratma (=krizden çıkış) politikaları (1990larda Japonya'da olduğu gibi) Likidite Tuzağına takılırsa "tamam dibi bulduk, ışığı gördüm, güneşi gördüm" diyenlerin üstünden tünele giren tren geçmez mi?
Japonya'nın 90'lardaki resesyonu ile ABDnin geleceği arasında paralellik kuran bir yazı:
http://www.facebook.com/topic.php?uid=2229718737&topic=46245
Trump Responds to Biden's Overreach
-
President Donald Trump has the ability to enact long-lasting change by
asking GOP lawmakers to cement many of his initial executive actions into
law.
4 saat önce
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder