18 Haziran 2009 Perşembe

Likidite Tuzağı - Tersine Likidite Tuzağı!

Keynes'in Likidite Tuzağı teorisini lisansta iktisat okuyan herkes görmüş, 1980 ve 1990'larda Japonya'da yaşayan herkes de tecrübe etmiştir. Kısaca özetlemek gerekirse, klasik iktisat teorisi der ki, "ekonomiyi canlandırmak isterseniz faizleri indirin, paranın maliyeti düşünce yatırımlar artar". Ama Keynes işin o kadar basit olmadığını, bi noktadan sonra faizler inse bile para politikasının beklenen etkiyi yaratamayabileceğini söylemiştir. Nitekim nominal faizler de en fazla sıfıra kadar inebilir! Hatta Japonya'da 1990'larda "negatif faiz" önerisine rağmen yatırımların canlanmadığı da görülmüştür.

Bugün tesadüfen okuduğum bi yazıda mealen iktisatçıların pek de zeki yaratıklar olmadığı iddia edilirken arada, "likdite tuzağı" teorisi geçerliyse, "tersine likidite tuzağı niye geçerli olmasın?" sorusuyla karşılaştım:
http://health.rediff.com/money/2006/jun/24econ.htm

Gerçekten de ufuk açıcı bi soru. Faizler astronomik seviyelere çıksa bile yatırım talebinin devam etmesi ihtimali olamaz mı? Eğer bu ihtimal de sözkonusu ise, iktisatçı geçinenler faizler bi tik inerse şu olur bi tik çıkarsa şu olur derken gerçekte ne yapmış oluyorlar?

Bu arada, son 1-2 yıldır ABD merkezli tüm dünyada yaygınlaşan faizleri indirerek canlılık yaratma (=krizden çıkış) politikaları (1990larda Japonya'da olduğu gibi) Likidite Tuzağına takılırsa "tamam dibi bulduk, ışığı gördüm, güneşi gördüm" diyenlerin üstünden tünele giren tren geçmez mi?
Japonya'nın 90'lardaki resesyonu ile ABDnin geleceği arasında paralellik kuran bir yazı:
http://www.facebook.com/topic.php?uid=2229718737&topic=46245

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Clicky Web Analytics Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 United States License.