3 Şubat 2011 Perşembe

Davostakiler: Dolar gücünü kaybediyor; Jim Rickards: Birden fazla rezerv para olabilir.

Belki de "daha da gitmediğimiz" için Davos toplantılarında konuşulanlar bizim medyada bu sene yeterince yer almadı ama alternatif medyadaki haberlere göre, Davos'ta en çok konuşulan konuların başında "ne olacak bu doların hali?" geliyormuş.

Mesela, GATA'nın aktardığı Reuters haberine göre, "Davos'taki politika yapıcılar", "doların rezerv para birimi olarak cazibesini yitirmekte olduğunu" söylemişler. Haberin spotu şöyle:

(Reuters) - The U.S. dollar's role as a reserve currency will diminish in the coming years as Asian economies like China grow and countries seek to diversify their monetary holdings, policymakers said on Friday .


Diğer taraftan, KingWorldNews'e beyanat veren Jim Rickards, dünyanın yeni finansal mimarisinde "birden fazla reserv para birimi olabilir" demiş. Ayrıca, Çin'in dünyanın yeni süper gücü olmak için altın biriktirmesinden bahsetmiş.

Altın demişken, bugün okuduğum bir FT haberine göre, Çin'in altın ithalatı geçen yıla göre iki kattan fazla artmış ve Çin, şimdiye kadar bir numaralı altın ithalatçısı olan Hindistan'ı geçmiş!

Bu altın talebinin bir kısmı da Çin'li ailelerin geleneksel yılbaşında birbirine eskiden kırmızı zarf içinde nakit olarak verdikleri yılbaşı hediyelerini artık altın olarak vermelerinden kaynaklanıyormuş! Londra'daki altın tacirleri, Çin'den son aylarda gelen altın talebinden şaşkınmış. Üç ayda 200 ton altın ithal etmiş Çin!

Şubat ayına denk gelen Çin'in geleneksel yeni yıl kutlamalarında, Çin ve Japonya gibi bazı Uzakdoğu ülkelerinde aile bireyleri ve dostlar birbirine kırmızı zarflar içinde nakit para verirler. Batı'nın christmasta birbirine lüzumlu- lüzumsuz hediyeler vermesinden çok daha anlamlı gelmiştir bu yöntem bana. Ancak artık Çin'de yılbaşında nakit hediye verme geleneği de değişiyormuş. Zira habere göre, Çin'de de "cash is trash" anlayışı yerleşmeye başladığından, hediye olarak nakit değil, fiziki altın verliyormuş.

Hayırlı olsun!
Clicky Web Analytics Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 United States License.