4 Şubat 2011 Cuma

Gümüşün para olarak kullanıma sokulması önerisi



Yukarıda posterini eklediğim "Sağlam Para Konferansı", 27 Ocak 2011 tarihinde Londra'da bir varlık yönetim şirketinin sponsorluğunda düzenlenmiş. Orada yapılan konuşmların sunum ve videoları web sitesinde var.
Sağlam Para Konferansında yapılan sunumlardan birinin konusu, gümüşün para olarak kullanıma sokulmasına ilişkinmiş. Bir Meksika'lı yapmış sunumu! (Bu vesileyle, Meksika'da gümüşün tekrar para olarak paralel kullanıma sokulması için sivil toplum hareketi olduğunu öğrenmiş olduk.)
Biraz uzunca olan gümüş para sunumu (51 dk) oldukça ilginç. Meksika'da 1945 yılına kadar gümüş paralar tedavüldeymiş. Ancak 1920'de 24 gram olan gümüş peso, önce 18 grama, sonra 12 grama indirilmiş ve 1945'de kaldırılmış. Tümüyle "modern"leştirilerek itibari paraya geçmişler!
Eski ama sağlam paraya tekrar geçilebileceğini savunuyor. Ön şart, gümüş paraya ağırlığı dışında isim ve birim verilmemesi! "Bir ons", "yarım ons", çeyrek ons", onda-bir ons" gibi isimler olabilir. Ama başka bir isim verildiğinde, hükümete o parayı sulandırmak için fırsat verilmiş deniyor. Mantıklı. (Bkz. aynı para biriminin içindeki gümüş miktarının yavaş yavaş azaltılması sendromu. Türkiye, hattaİngiltere dahil tüm ülkeler geçmişte yaptılar netekim!) Ayrıca bu gümüş paraları merkez bankası değil, hazine kendisi basmalı diyor.

Kağıt paranın asla vazgeçilmez ve rakipsiz olduğunu düşünenlere...
Clicky Web Analytics Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 United States License.