14 Temmuz 2009 Salı

DPJ’s Nakagawa Says Japan Should Diversify Reserves

Japonya'da gelecek ay seçimler varmış ve anketlere göre önde giden muhalefet partisinin lideri, Japonya'nın rezervlerini dolar dışı varlıklara aktarmasını hararetle savunanlardan biri imiş.

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aJ.CUWH3_7o8

Acaba, "dolara bişey olmaz abicim" diyenler, dünyanın öbür ucundaki bu tür gelişmeleri dikkate alıyorlar mı?

Japonya'nın muhtemelen 1 ay sonra başbakanı olacak kişinin söylediği şu cümleler dolar için önemli değil mi?

" Nakagawa, 59, said Japan’s government should ask the U.S. to sell debt denominated in yen, so-called samurai bonds, as a way to diversify reserves and promote the globalization of the yen. Japan should also aim to strengthen the Chiang Mai Initiative, an Asia-wide foreign-reserve pool, and seek the creation of an Asian Monetary Fund, he said. "

Japonya'nın muhtemel müstakbel başbakanının söyledikleri şöyle tercüme edilebilir:

1- ABD bizden para istiyorsa tahvilleri kendi "dandik" parasıyla değil, bizim paramızla ihraç etsin ki vadesi geldiğinde reelde kaç para edeceğini bilelim.
2- Ayrıca Japonya, (IMF gibi) Asya Para Fonu kurulması için çaba göstermeli.

Bizim bildiğimiz "patron ABD" Dolar yerine Yen ile borçlan diyenlere "hadi ordan" der, ciddiye bile almaz değil mi? Hatta şimdiye kadar kimse ABD'ye öyle bişey söylemeye cür'et bile edemezdi değil mi? (Hoş biizim bazı göbekten bağlı yalakalaırımız hala düşünemeze ya böyle şeyler söylenebileceğini..) Peki ya yarın birgün kendi parası üzerinden ihraç ettiği takdirde satamayacağını anlayan bi hükümet büyük borç altındaysa, eli mahkumsa ne yapar? Yaşayıp göreceğiz! Boşuna dememişler, denize düşen yılana sarılır diye değil mi?

Ama asıl soru şu: bütün bu gelişmelere rağmen dolar hala ona iman eden bazı köşeli iktisatçılarımızın ümit ettiği kadar sağlam kalabilir mi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Clicky Web Analytics Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 United States License.