9 Kasım 2009 Pazartesi

"ABD İmparatorluğu 2020'ye kadar çökecek" (Prof. Johan Gultang)



"Fall of the US Empire" (ABD İmparatorluğunun çöküşü) başlıklı bir kitabı olan Prof. Johan GULTANG, yukarıdaki videoda, "bu öngörü o kadar da şaşırtıcı değil" diyor.

Gultang, nasıl ki tarihte İngiliz imparaorluğu, Fransız imparatorluğu, Sovyet imparatorluğu çökmüşse, ABD imparatorluğu da çökecek. Tarihte olur böyle şeyler, gayet normaldir" demeye getiriyor.

Daha enteresan başka ifadeleri de var. Mesela;

- "2000 yılında ben ABD'nin çöküşü için 2025 yılını öngörüyordum ama Bush'un politikaları bunu hızlandırdı. Şimdi 2020 yılı diyorum" diyor!

- "ABD imparatorluğunun çökmesi, Amerikan halkı için o kadar da kötü değil. Nasıl ki Sovyet impatorluğunun çökmesi bugünkü Rusya için iyi olduysa, ABD imparatorluğunun çökmesi de ABD halkı için olacak, çok daha efficient bir sistem kurulacak."

- "ABD imparatorluğunun çöküşü esasen Kore savaşı ile başladı. (Osmanlı'nın çöküşünün başlangıcını refahın zirvede olduğu taa Kanuni devrine kadar götürenleri hatırlattı bu yaklaşım). Ardından gelen Vietnam, Afganistan, Irak falan tuz biber ekti, bugün ABD'nin 170 ülkede 1000'den fazla askeri üssü var."

diyor.

Prof. Johan Gultang, Oslo'da doğmuş, halen İspanya, Fransa, Japonya ve ABD'de yaşayan biriymiş. Yani bu satırların yazarının nezdinde, bir kişinin öngörülerinin kredibilitesi için -belki de önyargılı fakat yararlı- bir "artı puan" olan inter-cultural" özelliklere sahip biri.

Kraldan çok kralcılar kızacaktır bu öngörülere ama aceleye gerek yok, sadece 10 seneye kadar saç düşecek kel görünecek. Bakalım, kimin başından? Karar vermek için aceleye gerek yok! Sadece 10 yıl!

Diğr taraftan, aynı tarihlerde başka bri blogda da (Hobbes'un Leviathan'ına atıf yaparak) "ABD hükümeti ABD halkı ile olan sosyal sözleşmeyi bozdu mu?" diye soruyor. Benzer soruları kriz ilerledikçe ve maliyetini masumlara yıkılmaya çalışıldıkça daha fazla duyacağımız kesin gibi görünüyor.

Clicky Web Analytics Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 United States License.