2 Kasım 2009 Pazartesi

Türkiye'nin İran'la ticaretinde dolar kullanmama kararı uluslararası haber olmuş!

Geçtiğimiz haftalarda, Türkiye ile İran'ın kendi aralarındaki ticarette dolar yerine kendi para birimlerini kullanmayı kararlaştırdıkları haberini doların akıbeti açısından önemli bularak bloga almıştım.

Yabancılar da bu haberi önemli bulmuşlar ve bu konu Rus basınında: "Türkiye, İran ve Çin ile ticaretini kendi milli paralarıyla yapacak" başlığıyla, ABD basınında da "Türkiye İran ve Çin ile ticaretinde doları bırakacak" başlığıyla haber olmuş.

Doğrusu, TR'nin Rusya, İran ve Arap ülkeleri ile bu konuda görüştüğünü biliyorduk ama Çin ile ticarette bu konunun ne seviyede gündemde olduğunu bilmiyorduk. Çin ile ticarette Yuan-TL kullanımı konusunda önerinin TR'den değil, Çin tarafından gelmiş olması ihtimali de az değil. Zira Çin zaten ufak ufak (ABD dışındaki) ticaret partnerlarıyla dolar dışında paraların kullanımı konuusunda çabalıyor. TR de buna gecikmeden eklenirse her ikisi için de iyi olacaktır.

Bu vesileyle, geçen hafta okuduğum ama not düşemediğim benzer bir habere de değineyim.

Yeni Şafak'ta 30 Ekim'de çıkan habere göre eski dış ticaretten sorumlu bakan olan Kürşat Tüzmen, "üç deniz açılımı ile TL bölgesi" yapılacak demiş.

Doğrusu haberi okuyunca, vizyondan gurur duydum. Haber şöyleydi:

"AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kürşad Tüzmen, Hazar Denizi, Karadeniz ve Akdeniz'in bulunduğu coğrafyada 'Türk Lirası Bölgesi' oluşturmak istediklerini belirterek, böylece bölgede yerel para birimleriyle ticaret yapılmasına imkan sağlamak istediklerini söyledi. Tüzmen, açıklamasını şöyle sürdürdü: " Nasıl mı? İran, Rusya, Suriye ve Irak'ta karşılıklı olarak yerli para birimlerimizi kullanalım. Bu durum, bizim daha önce yapmış olduğumuz komşu ve çevre ülkeler stratejisinin '3 Deniz Açılımı' idi. Hazar Denizi, Karadeniz ve Akdeniz etrafındaki ülkelerle yerli para birimiyle ticaret yapılması açılımıydı. Yani son dönemdeki moda deyimiyle açıklayayım; bu bir 'Türk Lirası Açılımı'dır.“ Tüzmen, söz konusu 3 deniz etrafında da 'Türk Lirası Bölgesi' oluşturmakta kararlı olduklarını ve bu yolda emin adımlarla ilerlemek istediklerini sözlerine ekledi. "



İfadedeki koyulaştırmalar benim. Türkiye'nin global finansal mimarinin gidişatını bu kadar erken görmesi sevindirici. Zira bugünden itibaren bu vizyona göre hareket edilirse mukadder "global finansal deprem"den Türkiye'nin göreceği zararın azaltılması mümkün olabilir. İnşallah, gecikmeden ve belirlenen yoldan sapmadan gerekenler yapılır. Türkiye'nin ekonomik geleceği için gerçekten ümit verici düşünceler bunlar.
Clicky Web Analytics Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 United States License.