9 Kasım 2009 Pazartesi

Rubini: "Bütün carry-trade'larin anası (da) kaçınılmaz çöküşü yaşayacak"



Geçen hafta bizim basında da yeterince tartışılan Nuriel Roubini'nin Mother of all Carry Trades Faces an Inevitable Bust başlıklı son yazısını tarihe not düşmek ve vakti geldiğinde hatırlamak adına belirteyim dedim. (şurada videosu da var)
Diğer taraftan, Rubini'nin söylediklerinden hoşlanmayan birileri de oturmuş Rubini'nin öngörülerinin gerçekleşme durumlarını incelemiş.
Habere göre, "sürekli piyasa düşecek diyen bir akademik iktisatçı (küçümseme sıfatı!) Rubini saf yatırımcılarıdan oluşan bir dinleyici kitlesine sahipmiş! Yani eğer biri Rubini'ni dinliyorsa küçük olmakzorunda ve saf olmak zorunda!
Yazıda tabi ki Rubini'nin öngörülerinin tutmadığı iddia ediliyor. Ama hiç olmazsa bunu söylemek için öngörü vadelerinin dolması beklenseydi! Mesela, Rubini S&P 500 için "2009'da 600'ün altını görecek" demiş. Rubini çuvalladı diyen yazar bunu söylemekiçin 2009'un bitmesini bile bekleyememiş! Henüz yılın bitmesine iki ay varken, "Bak gördün mü, Rubini bilemedi bugün endeks 600ün üstünde" diyor. Ama önümüzde daha iki ay var ki o iki ay ki mızrağın çuvala sığdırılmasının gittikçe zorlaştığı bir dönem olacak!
Anladığım kadarıyla Rubini ve zat-ı çakerileri gibi "karamsar"larla müzmin iyimserler arasındaki temel fark, vadeden kaynaklanıyor. İyimserler sadece bugüne, hatta şu ana bakıyor. rubini vb ise trende, geleceğe Anglo saksonların "at the end of the day" dedikleri döneme bakıyor. Ama iyimserlerin o zamana kadar beklemeye tahammülleri yok, beklemek için bile!
********
Bu arada, Rogoff ve Carmen Reinhart'ın son kitabının adını çok tuttum: "This time is different". Kitapta son sekiz yüzyıldaki finansal dalgalanmaları incelemişler. Acilen okunmalı diye düşünüyorum.



Clicky Web Analytics Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 United States License.