15 Ekim 2009 Perşembe

Bakan Çağlayan: "Kendi paramızla ticaret yapalım"

Üç günden beri Kahire, Mısır'da devam eden "Uluslararası İşadamları Forumu"nda konuşan Dış ticaretten sorumlu Bakan Zafer Çağlayan, "İslam ülkeleri olarak ticareti kendi milli paralarımızla yapalım" demiş.

Geçen hafta da bi yerlerde İran ile Türkiye'nin ticareti kendi paralarıyla yapmak için görüştükleri haberini okumuştum ama not düşememiştim. Google'da şöyle bi arayınca, o haberlerin yeni olmadığını, 2009 Nisan ayında ve hatta 2008 Mayıs ayında da Riyal ve TL ile ticaret haberlerinin geçtiğini farkettim. Anlaşılan İran bu konuda eskiden beri istekli. (Şaşırtıcı değil. ABD'nin düşnmanlığını çekmesinin önemli nedenlerinden biri de işlemlerin Euro üzerinden yapılacağı bir Petrol Borsası kurma girişimi değil miydi? Önceleri Kaddafi de petrolü euroile satmayı düşündü ama sonra "vazgeçtim, Dolar ile satıcam" deyince uslu çocuk oluverdi ve terörist ülkeleri listesinden bile çıkarıldı!)

Onun öncesinde de TR ile Rusya ile t,icarette kendi paralarının kullanımı için görüşmeler yapıldığı, hatta oldukça ileri aşamalara gelindiği biliniyor. Hatta bizim bazı bankalar efektif Ruble işlemleri yapmaya başladılar.

Rusya'yla ticaretin TL-Ruble, İranla ticaretin TL-Riyal ile yapılması gündemde iken, bu defa çok daha fazla sayıda ülkeye, tüm islam ülkelerine birden bu çağrının yapılmasını "doların tabutuna çakılan bir çivi daha" diye tanılmalamaktan daha uygun bir ifade var mı? Çağrıyı yapanın Türk bakan olması da kişisel olarak şaşırtıcı ve sevindirici.

Teşekkürler Kutlay, bu haberi görmemiştim.

Clicky Web Analytics Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 United States License.