22 Ekim 2009 Perşembe

Gümüş future piyasası enteresan işaretler veriyor

Az önce okuduğum bi haber, daha önceki yoksa çöküş gümşten mi gelecek?" sorusunu hatırlattı.

Mevcut gümüş vadeli işlem kontratlarının seviyesi hakkında bazı entersan rakamlar verilen habere göre;

- bir traderın alabileceği max. short pozisyonun maktu limiti 6.000 olmasına rağmen birileri 19.000e varan short pozisyon açabilmiş!

- Dünyanın yıllık üretiminin yaklaşık üçte biri anlamına gelen 191 milyon ons gümüş, sadece iki banka tarafından açıpa satılmş durumdaymış! Bu pozisyonların kapatılamaması ya da cornera alınması durumunda yazılacak zarar ne kadar olabilir?

- short kontratlar 659 milyon onsa yükselmiş. Geçen yıl dünyanın toplam üretimi 670 milyon onsmuş! (Yakında dünya üretimini de geçecektir!)

- Ticari short pozisyonlar toplamı 458 milyon ons, yani COMEX'deki tüm short pozisyonların %82.4'üymüş. Yani dünyadaki herkesin ticari olarak gümüş işlemi ve dolayısıyla hedge ihtiyacı mı var? Yazıda, "e artık bu da manipülasyon değilse, manipülasyon nedir? diye soruyor!

- sadece bir ayda 8.500 kontrat short artmış ve gümüş fiyatı 16 dolardan 17.63 dolara çıkarken 42 milyon ons açıpğa satılmış. Fiyatları bu miktar açığa satış da düşürememiş!

Yazıda başka bilgiler de var. Bu yazıyı okuduktan sonra ben Ponzi'ye o kadar yüklenmenin haksız olduğunu ciddi ciddi düşünmeye başladım. Ortalık Ponzi dolmuş! Zavallı Ponzi amcam sadece gerçekten ticaretini yapmadığı posta cevap kuponlarını sanki alıp satmış da arbitraj karı elde etmiş gibi birilerine kar dağıtmış. N'olmış yani, çok bi şey mi yapmış?








Clicky Web Analytics Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 United States License.