6 Ekim 2009 Salı

Çin, doların yerine kendi parasının rezerv olacağını düşünüyor!

Geçen hafta seyahatteydim, Blogdan uzak kaldım. Güncelleme yapılmamasına rağmen ısrarla siteye girmeye devam eden "yoğun" okuyucu ilgisine teşekkür! Ama bomba gibi bi haberle dönüyorum! Başlıktaki bilgi sadece burada, bizim medyada başka yerde bulamazsınız!

Başlıktaki kanaat, İstanbul'daki IMF-DB toplantıları kapsamında dün bir seminerde (Implications of Regulatory Changes for Developing Countries, 05.10.2009, 4:15 p.m. - 5:45 p.m. Topkapı A Salonu) konuşmacı olan Çin BDDK'sı Başkanı Mingkang LIU'ya bu satırların yazarı tarafından sorulan aynen "what about the future of the reserve currency" şeklindeki soruya Mr. LIU'nun verdiği cevaptan kaynaklanmaktadır. Zira soru;

* dolar devam edebilecek mi?
* yerine başka bir şey geçecekse o ne olabilir?
- başka bir veya birkaç milli para mı,
- IMF'nin SDR'ı mı,
- yoksa uluslarüstü bir tek para mı?
türünden alt soruların cevaplanmasını ima etmesine rağmen, Mr. LIU bu soruya doğrudan şu şekilde cevap vermeyi tercih etti:

"şimdilik Renminbinin rezerv para olması sözkonusu değil. Parası rezerv olan
ülkenin sorumlu davranması gerekir"

Bu cevabı ben şöyle tercüme ettim:

1- Şimdilik Renminbi'nin rezerv olması sözkonusu değil, (zira henüz konvertibl bile değil!) Ama uzun vadede tercihimiz Renminbi'nin rezerv olması. Yani şimdi ortam müsait değil ama yarın ABD dolar için direnirse ya da başkası kendi parasını önerirse Çin kabul etmeyecek Renminbiyi önerecek.

2- Parası rezerv olan ülkenin sorumlu davranması lazım. ABD bu sorumlşulşuğunu yerine getirmiyor! Ama ne ABD ne de biz bu kriz ortamında sorumlu davranacak halde değiliz, kendi menfaatlerimiz ön planda! Ayrıca bi sonraki rezerv para birimi de yine bir ülkenin milli para birimi olacak. (Yani TDP konusu henüz onların vizyonunda değil. Bu kısım üzücü!)

Çin'in mali sisteminin en başındaki bi kaç kişiden birinin görüşleri böyle. Bence önemli ipuçlarıiçeriyor. Bakalım gelişmeler nasıl olacak, izleyeceğiz!




Clicky Web Analytics Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 United States License.