7 Ekim 2009 Çarşamba

WP: Doların düşüşü yeni rezerv arayışlarını gündeme getiriyor

Washington Post'ta bugün çıkan bir haber öyle diyor. Doların dünya üzerindeki 60 yıllık hakimiyetinin tehlikede olduğunu, kriz endeniyle FED'in dolar saçmasının değerine ilişkin endişeleri artırdığını vurguluyor.

haberde ayrıca, dünyanın geri kalanının doların etkisinin azalmasını istediğini ama bunun hızlı ve radikal bi şekilde olmasının kimsenin işine gelmediğini söylüyor. Nitekim haberde Cornell'den Eswar Prasad'ın önümüzdeki 2-3 yılda doların değişmesini beklemediğini söylemiş. Ama ya 4 yıl sonra? dört yıl uzun vade midir dünyanın reserv para birimi için?


İşte bu cümle önemli. Şu an yapılan sadece dönüşümün yavaş, züccaciyeci dükkanındaki fil gibi davranmadan gerçekleştirilmeye çalışılması. Ama büyük resmi görmeyenler bu durumu, "dolara bi şey olmaz abicim. Bak hala taş gibi ayakta" diye yorumluyorlar. Oysa bugün olmaması, yarın da olmayacağının gerekçesi olamaz. Aynen bugün sağ olan bir hastanın bu durumunun, yarın da yaşayacağının garantsi olamayacağı gibi! Benim anlatmaya çalıştığım dabu.
Clicky Web Analytics Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 United States License.