7 Ekim 2009 Çarşamba

"Körfez ülkeleri doları bırakacak"

Yukarıdaki başlık, TRT'nin web sitesinde dün geçen bir haberden. Haberin önemli kısmı şöyle:


"Petrol ihraç eden Körfez ülkelerinin, Rusya, Çin, Japonya ve Fransa ile Amerikan dolarının bırakılması yönünde görüşmeler yaptıkları öne sürüldü.

İngiliz İndependent gazetesi, söz konusu ülkelerin, petrol alışverişinde Amerikan dolarının yerine, Yen, Yuan, Avro veya altından oluşan bir başka para birimi üzerinde durduklarını iddia etti.

Habere göre, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Katar'ın petrol ihracında Amerikan dolarını bırakma süreci 9 yılı bulabilecek."


TRT bu haberi Independent'ten aldığını belirtmiş. Haberin Independent'deki orijinali şurada.

Haber aslında taze değil. GCC ülkeleri kendi paralarını yaratmak için yıllardır çalışıyorlar. Şimdiye kadarki manzara, kendi paralarını sadece dolar peginden kurtulmak için yaratacaklar ama petrolü dolarla satmaya devam edeceklermiş gibiydi.

Bu sefer anlaşılan, ya kendi paralarının bileşimini netleştirmeye çalışıyorlar, ya da kendi paralarının hayata geçişine kadar bile beklemeden petrol satışında dolardan kurtulmak için acil alternatif arayışı içindeler. Bu hikaye gerçekleştiğinde, doların tabutundaki en büyük çivilerden biri olacaktır.

Nitekim dünkü bu haberden sonra hemen "yok öyle şey, doları bırakmayız" mealinde "yerseniz" niteliğinde açıklamalar geldi gecikmeden. Yerseniz!

Diğer taraftan "dolara bişey olmaz abicim" diyenlerin hoşuna gidecek, "dolar henüz ölmedi" diyen de var. Dolar henüz ölmedi diyenlere cevabımız da şu: Evet, henüz kaydıyla haklısınız. Ama ömrü de fazla kalmadı!

Clicky Web Analytics Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 United States License.