23 Haziran 2009 Salı

134 Milyar dolarlık sahte ABD tahvili!

Geçtiğimiz hafta basına yansıyan haberlere göre, İtalya'dan İsviçre'ye tren yoluyla geçmeye çalışan iki Japon'un valizlerinde toplam nominal değeri 134 milyar dolara ulaşan ABD tahvili ele geçirilmiş! ABD Hazinesi, ele geçirilen tahvillerin "sahte" olduğunu açıklamış!
Kriz dönemlerinde absürdlüklere rastlanır da, bu olay inanmak için fazla absürd değil mi?
(Bizde albayın hazırladığı raporun sahteliğinin tartışıldığı günlerde başkaları da 134 milyar dolarlık ABD hazine bonosunun sahteliğini tartışıyor!)

İngiliz gazetesi the Telegraph'da yazan Edmund Conway, 20 haziran 2009 tarihli yazısında bu konuya değinmiş ve Rus bonoları değil de Amerikan bonolarının sahtesindin yapılmış olmasına dayanarak, demek ki ABD bonoları daha değerli diyerek "dolara bi şey olmaz abicim" sonucuna ulaşmış. "Milyonlu yıllarda" bile sahte TL'lerin üretildiğini düşünerek biz de sevinmeliyiz sanırım. Demek ki TL o yıllarda bile kalpazanlık için kredibilitesi olan bir paraymış! O yıllarda dolar yerine TL'nin sahtesini bastıklarına göre!..

Yazının tamamını buraya almak isterdim ama çok uzun. Linki aşağıda:

http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/5586543/Is-this-the-death-of-the-dollar.html

Yazı dışında yazıya yapılan okuyucu yorumlarını da okumanızı tavsiye ederim. Nedense son zamanlarda yazılardan çok commentler hoşuma gidiyor!

Bu arada insanın aklına gelmiyor değil: Acaba ABD 10 trilyon dolara ulaşan Hazine borcunun 134 milyar dolarlık kısmından bu şekilde yırtmış olabilir mi? Eğer "sahte" tahvili elinde bulunduranlar haberlerde yeraldığı gibi mafya ise, (aslında haberde yer almasına bile gerek yok. Olayların gidişatından kolayca tahmin edilemez mi?) tahvili kaptıranlar bu tahvilleri edinecek parayı nasıl bulduklarını açıkça ifşa etmeyeceklerine, ettikleri takdirde suç geliri olarak müsadere edilecek parayı kurtaramayacakları gibi bir de diğer suçlardan cezalandırılmaları sözkonusu olacağına göre, sahtelik iddiasıyla konu üstüne gidilmeden kolayca kapatılabilir, ABD Hazinesi de dev borcunun hiç olmazsa bu kadarlık kısmından kurtulmuş olur. Nasıl teori ama?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Clicky Web Analytics Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 United States License.