23 Haziran 2009 Salı

ABD borçla yaşarken IMF'ye neden 108 bn$ veriyor?

ABD'de hükümet bugünlerde IMF'ye 108 milyar dolar yardım yapmak için Kongreyi iknaya çalışıyor. Allah Allah, kendi çarkını borçla çevirmeye çalışan ABD 108.000.000.000.- doları IMFye vermeye niye çalışır? Resmi açıklama, "fakir ülkelerin borçlarını ödeyebilmeleri" içinmiş. Sanki "zengin ülke"nin borcu daha az gibi! Gerçi o nasıl olsa dolar basıp veriyor ama çok kişinin bildiği üzere, "no free lunch in real life" Türkçesi; "bugün harcadığın dolarlar yarın mideni tırmalar."
Neyse efendim. Fakir ülkelere güzel havalarda bile fazla önemsenmezken, kendisi derin bir kriz içindeyken hatta kendi ülkesinde parasızlık yüzünden okullar kapanırken ve binlerce öğretmen işsiz kalırken (bkz. alttaki link ve İngilizce haber) ABD'nin "fakir ülkelerin borçları" için IMF'ye yardım etmek istemesi, üzerinde düşünmeye değmez mi?

Yine bi kaç soru:
1- IMF'ye verilecek paralar Afrika veya Asya'nın gerçekten fakir ülkelerinin borçlarına mı gidecek? Yoksa Doğu Avrupanın bazıları AB üyesi olan ülkelerine mi gidecek?
2- ABD bu Doğu Avrupa ülkelerinin borçlarının tasfiyesine neden bu kadar önem veriyor ? Acaba bu ülkelerin borçlarının büyük kısmı Batı bankalarına ve Euro cinsinden, üstelik bu ülkelerin para birimi Euroya pegli olduğu için olabilir mi?
3- Ne olmuş yani bu ülkelerin borcu Euro cinsinden ve Batılı bankalara ise? El cevap: ne olacak uluslararası para sistemi sarsılıverir, biz tünelin ucundaki ışığını tartışırken!
Özetle ABD IMF üzerinden Doğu Avrupa ülkelerinin borçlarının çevrilmesini sağlamaya çalışırken esasen kendi parasının hakim olduğu mevcut sistemin istikrarını mı korumaya çalışıyor?
Bak yine mevzu dönüp dolaşıp Doların değerine geliverdi! O kadar ki, bugünlerde doların değerini korumak, ABD'deki çocukları, gençleri okutmaktan daha önemli.


Budget Crisis Forces Deep Cuts at California Schools
http://www.truthout.org/062209EDU?n Terence Chea, The Associated Press:
"California's historic budget crisis threatens to devastate a public education system that was once considered a national model but now ranks near the bottom in school funding and academic achievement. Deep budget cuts are forcing California school districts to lay off thousands of teachers, expand class sizes, close schools, eliminate bus service, cancel summer school programs, and possibly shorten the academic year."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Clicky Web Analytics Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 United States License.