17 Haziran 2009 Çarşamba

Roubini'den yeni dolar kehaneti

Hurriyet'ten:
http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/11884478.asp?gid=229


Roubini'den yeni dolar kehaneti



17 Haziran 2009

Roubini, gelişmekte olan ülkelerin, er geç doların rezerv para hakimiyetinin sona ermesine katkı yapacağını söyledi
Ekonomist Nouriel Roubini, bir konferansta yaptığı açıklamada, gelişmekte olan piyasaların dünya ekonomisi üzerinde etkisinin genişlemeye devam edeceğini ve doların global rezerv para olarak hakimiyetinin sona ermesine er geç katkı yapacağını belirtti.
Gelişmekte olan piyasaların yükselişinin temel bir değişiklik olduğunu belirten Roubini, Çin ekonomisinin de neticede ABD'den daha fazla büyüyeceğini belirtti.
İŞTAH AZALACAK
Çin ile diğer büyük gelişmekte olan ülkeler Rusya ve Brezilya'nın ABD'nin en büyük kreditörleri arasında olduğuna dikkat çeken Roubini, bu gelişmekte olan ülkelerin güçlü büyümelerinin ABD'nin artan bütçe ve cari işlemler açığının finansmanı yönündeki iştahlarını yavaş yavaş azaltabileceğini de vurguladı.
Roubini, "Zamanla, ABD'nin kreditörlerinin ABD'nin harcamalarını finanse etme ve rezerv olarak dolar alımları azalacak" diye konuştu.
ÇİN VE RUSYA İSTİYOR
Rusya Başbakanı Dmitry Medvedev, geçtiğimiz hafta yaptığı bir açıklamada doların yerine geçebilecek ’milletlerüstü’ bir para birimi yaratılması çağrısını yinelemişti. Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan da Mart ayında IMF’ye doların yerine bağımsız bir para birimi yaratılması önerisinde bulunmuştu.
Çin’in 2 trilyon dolarlık yabancı para rezervi içerisinde 744 milyar dolarlık ABD Hazine bonusu bulunuyor.
REZERV PARA NEDEN ÖNEMLİ
Doların tek rezerv para niteliğini kaybetmesi, ABD ekonomisi için finansal maliyetlerin artması ve dünya ekonomisinde egemen gücünün zayıflaması anlamına geliyor.
Ekonomik araştırma firması RGE Monitor’un Yönetim Kurulu Başkanı olan ve aynı zamanda New York Üniversitesi’nde ders veren Profesör Roubini, yaşanan krizin geleceğini tahmin ederek ’krizi bilen adam’ ünvanını kazanmıştı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Clicky Web Analytics Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 United States License.