24 Ağustos 2009 Pazartesi

ABD konut sektörü toparlanıyor mu?

chart courtesy of M Hanson Advisors via bigpicture

Geçen cuma günü ABD'de, mevcut konut satışlarının geçen yılın aynı ayına göre 45 bin adet (yaklaşık 2,800,000 küsurluk rakam içinde % 0.016 oranında) yükselmesi nedeniyle ortalık adeta bayram yerine döndü. Aynen geçen hafta Fransız ekonomi bakanının tatilini yarıda kesip "Fransa'nın 2009 ikinci çeyrekte "binde üç" oranında büyüdüğü" müjdesini bizzat, şahsen, kendisinin vermesi gibi, ABD'de konut satışlarının aylık bazda "onbinde onaltı" oranında arttığı haberi, krizin bittiğinin sağlam bir göstergesi diye pazarlandı.
Oysa 2008 ve 2009'un sadece Temmuz ayları karşılaştırıldığında bir aylığına 45 bin adet artış olsa da, 2009'un ilk 7 ay toplamı 2008'in ilk yedi ay toplamıyla karşılaştırıldığında, 2009'un toplam rakamı hala 2008'in 70 bin küsur gerisindeymiş! Ama nedense sadece hoşa giden rakamlar veriliyor! İstatistik disiplininin sebeb-i mevcudiyeti de bu değil mi zaten?

Oysa yukarıdaki grafiği aldığım makalenin başlığı Existing Home Sales Far Worse Than Advertised şeklinde. Özetle, sadece bir aydan diğer aya gerçekleşen 45 binlik bir artışa bu kadar sevinmenin yersiz olduğunu, zira 2009 toplam rakamının hala 2008 rakamlarının altında olması dışında, gerçekleşen satışların giderek daha büyük kısmının mortgage borcunu kapama amaçlı mecburi satışlar (icra satışı) olduğunu vurguluyor. Grafikte de görüldüğü üzere, toplam satışları gösteren mavi çizgi ile, banka borcu nedeniyle mecburen yapılan satışları gösteren kırmızı çizgi arasındaki mesafe gittikçe kısalıyor, yani satışların giderek daha fazla kısmı mortgage borçlarını kapama amaçlı yapılıyor. Ayrıca artan satışlar ortalama fiyatlar konusunda fikir vermiyor. Geçen yıl mesela 100 dolara el değiştiren gayrimenkuller bu yıl 70-80 dolara el değiştiriyorsa buna hala başarı gözüyle bakılabilir mi?
Acele karar vermemek lazım. Bir ay dediğin nedir ki, 30 güna kadar yine gelecek! Bakalım o zaman rakam artmazsa yine arttığı zaman sevindiği kadar endişelenecek mi aynı tipler? Keza 3Ç2009 sonuçları da üç aya kadar gelecek. Eğer yine negatife dönerse "hani resesyon bitmişti" diye hatırlatacak mı birileri?
Clicky Web Analytics Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 United States License.