Geçtiğimiz hafta Almanya ve Fransa'nın 2Ç2009 GDP oranlarının ("binde" ile ifade edilebilecek kadar küçük oranlarda da olsa) pozitif rakam olması politikacıları ve hakim medyayı pek sevindirmiş. Hatta Fransa Ekonomi Bakanı tatilini yarıda kesip Fransa'nın ikinci çeyrekte %0.03 oranında büyüdüğünü bizzat, şahsen, kendisi açıklamış! Almanya'dan da gelen positif rakaın ardından bu hafta da Japonya'nın bile(!) son çeyrekte pozitif büyüdüğünün açıklanması,"tamam, bu iş bitti, yeşil filizler bambu ağacı kadar hızlı büyüdü, her taraf Amazon ormanlarına döndü" havasını yarattı.
Keşke öyle olsa ama gerçekten öyle mi? Daha önce bi yerlerde okumuştum (ama o sıralarda blog yazmadığım için not almamıştım!) geçmişteki reseyon dönemlerini inceleyen bir çalışmada, resesyonların yarısından çoğunda arada pozitif büyümenin olabildiği bulunmuş!
Yani, geçmişte yaşanan resesyonların çoğunda, bir kaç negatif çeyrekten sonra arada bir (hatta iki) pozitif çeyrek yaşanmasına rağmen, daha sonra yine negatif çeyrekler devam ediyormuş. Öyleyse, 2ç2009'da rastlanan pozitif oranlardan sonra 3ç2009 ve 4ç2009'da yine negatif oranlar çıkarsa, bugün göbek atanlar ne yapacaklar? (verecekleri cevabı da şimdiden söyleyeyim: "2çdeki pozitif büyümeden sonra 3Ç ve 4Ç'de negatif büyümeye döneceğini kimse tahmin edemezdi" diyeceklerdir!)
Aşağıdaki linkte de benimkine benzer itirazlar var.
Positive GDP Can Occur Mid-Recession
By Barry Ritholtz - August 13th, 2009, 7:27AM
http://www.ritholtz.com/blog/2009/08/positive-gdp-often-occurs-mid-recession/