12 Ağustos 2009 Çarşamba

Ekonomistler neden krizi öngöremedi? kendi açıklamaları!

Hatırlanacağı üzere geçen yıl İngiltere'de Northern Rock'ın batışıyla tetiklenen şok sırasında İngiltere Kraliçesi, bir zamanların üzerinde güneş batmayan imparatorluğunu mali olarak iflas noktasına getiren malum kriz üzerine "iktisatçılar bu kadar büyük krizi neden öngöremediler?" diye sormuştu. Bazı iktisatçılar Kraliçeye o soruyu kendi çaplarında cevaplayan bir mektup göndermişler.

Credit crunch failure explained to Queen
By David Turner
Published: July 26 2009 17:44 Last updated: July 26 2009 17:44

http://www.ft.com/cms/s/0/7e44cbce-79fd-11de-b86f-00144feabdc0.html?nclick_check=1


Financial Times da bu sorunun cevabına ilişkin bir forum sayfası açmış ve iktisatçıların mazeretlerini sıralama şansı vermiş. Eğlenceli açıklamalar var. Zaten mevcut "oturmamış" haliyle iktisat disiplini bir anlamda güzel mazeret üretme sanatı değil midir?

What is the point of economists?
July 28, 2009 7:59am

http://blogs.ft.com/arena/2009/07/28/economists-what-is-the-point/


------------------
Kraliçe'nin o basit sorusunu üstüne alınarak Kraliçeye bi mektup yazıp açıklama yapan iktisatçıların Mektuptaki açıklamaları şöyle:
""In summary, your majesty”, the authors conclude, “the failure to foresee the timing, extent and severity of the crisis and to head it off … was principally a failure of the collective imagination of many bright people, both in this country and internationally, to understand the risks to the system as a whole.”

Mealen şöyle diyorlar; "bi sürü parlak beynin kollektif tahayyülünde çuvallama" nedeniyle krizi tahmin edemedik! İfadede bi kakafoni dikkat çekmiyo mu? parlak beyin ve kolektif çuvallama!
* Eğer gerçekten parlaksa nasıl çuvallar, hem de hepsi birden!
* Eğer gerçekten parlaksa nasıl o derece sürü psikolojisine kapılır?
* Eğer parlak beyine rağmen çuvallıyorsa, tahayyüllerinde (dünyayı algılamaya ilişkin ellerindeki şablonda, paradigmalarında) sorun olduğu ortaya çıkmış olmuyor mu? Bu noktada Eisntein'in çok sevdiğim bi cümlesini hatırlamamak mümkün değil: "Bir sorunu, o sorunu yaratan düşünce seviyesinde çözemezsiniz".

Kraliçeye açıklama yapan iktisatçıların açıklamaları, bırakın o sorunu çözmeyi, sorunu algılayıp doğru tanımlamalarının dahi mümkün olmadığını kanıtlamıyor mu?


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Clicky Web Analytics Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 United States License.