4 Ağustos 2009 Salı

Izdırap endeksi (Misery Index)

Dünkü Sabah'ta okuduğum bir haber http://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2009/08/03/turkiyenin_artan_istirabi_borsada_dususun_habercisi
bi anda beni her şeyi bırakıp Misery Index üzerine internette ne bulursam okumaya sevketti. Zira basitçe enflasyon ve işsizlik oranlarının toplamından ibaret olan bu endeks, esasen (önümüzdeki dönem için bu satırların yazarının temel beklentisi olan) STAGFLASYONu ölçüyordu.

Okulda iktisata giriş dersinde öğrendiğimiz Philips Eğrisi, enflasyon ile işsizlik arasında ters yönlü ilişki olduğunu söylüyordu. Tarihin bazı dönemlerinde, dalgaların sınırlı olduğu koylarda bu teori çalışıyordu da. Ama açık denizlerde, okyanuslarda durum neydi? Okyanuslarda ölçüm yapma şansı da her zaman herkese nasip olmaz, "teknik imkanların" müsait olması gerekir. Önümüzdeki dönemde buna şahit olacağız gibi görünüyor. Arthur Okun'un 1970'lerde bulduğu bu Izdırap Endeksi, Philips eğrisinin o kadar da mekanik bir ilişki olmadığını da ima ediyor aslında.

Izdıraap Endeksi hakkında özet bilgiler için:
http://www.brookings.edu/opinions/2008/1217_misery_index_nessen.aspx
http://en.wikipedia.org/wiki/Misery_index_(economics)
http://www.investopedia.com/articles/financial-theory/09/misery-index.asp

Amerikanın güncel Misery Indeks'ini takip etmek için:
http://www.miseryindex.us/

ABD'de mevcut oran 8 civarında. Tarihi yüksek seviyesi ise 1980'de 21.98 olarak gerçekleşmiş. Enflasyon şimdilik negatif olduğu için oran düşük ama enflasyon artıya döndüğünde hızla yükseldiğini göreceğiz.

BCG'den Ö. Altugun çalışmasına göre, TR ise halen dünyada ızdırap endeksinin (işsizlik artı enflasyıon oranının) en yüksek olduğu ülkelerden biri!


Önümüzdeki dönemde bu Izdırap Endeksi kavramının daha sık tartışılacağını düşünüyorum. İzlemekte yarar var!








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Clicky Web Analytics Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 United States License.