31 Ağustos 2009 Pazartesi

ABD'yi hala batırabilecek (en az) 6 neden var:

Kaynak: http://www.visualeconomics.com/six-reasons-why-the-us-economy-may-never-recover/

Son aylardaki bahar havasına aldanılmaması gerektiğini görsel olarak gösteren yukarıdaki grafik üzerinde düşünmeye değer (üzerine tıklayarak grafik büyütülebilir). Altı neden şöyle sıralanmış:

1- ABD'de ticari gayrimenkullerde durum rahat mı? vadesi yaklaşan borçlar rahatlıkla çevrilebilecek mi? Mevcut kredi piyasası koşulları bu borçların çevrilmesine müsait mi? Şayet çevrilemezse ne olacak?

2- ARM dedikleri önce sadece faizin ödendiği, anaparanın daha sonra topluca ödendiği türden konut kredileri henüz (ödemeler sadece faiz taksidinden ibaret olan düşük rakamlarda kaldığı için) patlamadı. Ama onların ana paralarının ödenme zamanı geldiğinde ne olacak? Konut fiyatları düşmüşken bunların yeniden finansmanı mümkün mü?

3- Global gıda sıkıntısı yok mu? Dünyanın gıda üreten ülkelerinde doğal afet ya da savaş, karışıklık gibi nedenlerle gıda üretimi düşerse (talebin fiyat esnekliği çok düşük olan) gıda fiyatları ne olur?

4- Kalifornia gibi (dünyanın 8 inci büyük ekonomisi olan ve bütçesi sadece bu yıl 25 milyar dolar açık veren) bir eyalet iflas eder mi? Kalifornia iflas ederse onu diğer şehir ve eyaletler izlemez mi? Belediyeler zincirleme iflas ederse ekonomi ne olur?

5- FED ekonomiye pompaladığı paraları kazasız belasız geri toplayabilecek mi? Geçmişte FED bu işi çok daha hafif koşullarda bile doğru dürüst becerebilmiş mi? Bu sefer beceremezse enflasyon ne olur? Enflasyon olursa tasarrufların değeri ne olur?

6- Lehman gibi başka bir büyük banka batarsa ne olur? Halk panik olup bankalara hücum ederse bankacılık sistemi ne olur?

Aslında bu sorular artırılabilir ama grafikte sadece bu altısından bahsettiği için onlara değindim.

Amerikanın büyüklüğüne itatta iflah olmaz bir imana sahip olanların cevabını görmek isterim doğrusu bu sorulara.





Clicky Web Analytics Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 United States License.