25 Ağustos 2009 Salı

Stigitz: "küresel finansal istikrarın garantilenebilmesi için doların yerine yeni bir rezerv parasının yaratılması lazım"

Geçtiğimiz Cuma günü Bangkok'ta bi konferansta konuşan Stiglitz, tam da bu satırların yazarının savunduğu cümleleri kullanmış.

Bizim gazetelerde fazl yer bulamayan Stiglitz'in nethaber.com'da rastladığım açıklamaları kısaca şöyle:

"ABD’li iktisatçı Joseph Stiglitz, küresel finansal istikrarın garantilenebilmesi için doların yerine yeni bir rezerv parasının yaratılmasını istedi.
Nobel ödüllü, ünlü ABD’li iktisatçı Joseph Stiglitz, küresel finansal istirkrarın garantilenebilmesi için doların yerine yeni bir rezerv parasının yaratılmasını isterken mevcut krize, ABD’nin teşvik ettiği neo liberal kapitalizmin yol açtığını savundu.Bangkok’da bir konferans veren ABD’deki Columbia Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Stiglitz, “yeni bir küresel rezerv sistemine ihtiyaçımız var” dedi ve dünya finansal istikrarının garanti altına alınması için doların yerini alacak yeni bir küresel rezerv parasının yaratılmasının gerektiğini vurguladı."

Stiglitz'in açıklamalarına Referans'taki köşesinde Kerem Alkin de güzel bi özet vermiş.

Yabancı basında da vurgu Stiglitz'in doların akibeti konusunda söylediklerinden çok, Tayland'da kahraman gibi karşılanması konusunda olmuş. WSJ blog sayfasında konuyu sadece magazin tarafından bakarak böyle haber yapınca, ne kadar çok sitenin onun haberini kopyaladığı da basit bir Google araştırması ile ortaya çıkıyor! FT blogunda konuya daha iktisadi bakarak "yeni bir gün, yeni bir dolar tarışması" diye başlık atmış. Kapsamlı bilgiler var. Özellikle doların değer saklama niteliğinin tartışılır olduğunu ilk paragrafta vurgulaması önemli.
Stiglitz'e eleştirel yaklaşanlar da var. Ama Konunun en detaylı anlatıldığı yer burası sanırım.

Özetle, doların rezerv niteliği artık sadece marjinal kabul edilen "mahallenin zencisi" iktisatçılar tarafından değil, kahrman gibi karşılanan Nobel ödüllüiktisatçılarca da yüksek sesle dillendirilebiliyor. Farkındalık açısından bu önemli.
Clicky Web Analytics Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 United States License.