9 Eylül 2009 Çarşamba

Çin, Hong Kong'ta "Panda Bonds" ihraç edecek

Kaynak: EastAsiaForum

Business Week Asia'da rastladığım habere göre Çin, 28 Eylül'de Hong Kong'da 880 milyon USD büyüklüğünde Çin Yuan'ı üzerinden borç senedi ihraç edecekmiş. Doların uluslararası ticarette vazgeçilmez olduğunu düşüncesine yeni bir darbe.

Bilindiği üzere şimdiye kadarki paradigmada dolar temel (default) para olduğu için, dolar dışındaki para birimleri üzerinden ihraç edilen borç senetlerine ihraç eden ülkenin kültürünü hatırlatan isimler verilirdi. Örneğin euro üzerinden ihraçlar Eurobond, Japon yeni üzerinden ihraçlar Samurai bond gibi isimlerle anılırdı. Bunun gibi, Çin Yuan'ı üzerinden yapılacak ihraçlar da Panda bond diye adlandırılıyor.

Panda bonds kavramı Wikipedia'ye girmiş bile şimdiden. Oradan duyduğuma göre ilk Panda Bond ihracı da 2005'de yapılmış. Ancak gerek Çin parasının konvertibl olmaması gerekse şimdiye kadar çin'in dolarla fazal sorunu olmaması nedeniyle bu konuya ağırlık verilmemişti. Anlaşılan bundan sonra artık kendi parasını görmekistiyor her yerde (ya da, dolardan "gına geldiği için", daha fazla dolar görmek istemiyor artık!)

Çin'in dolar riskinden kurtulmasında Panda bonds'un yardımcı olacağını söyleyen yazılar daha geçen yıl çıkmaya başlamış. Her şey çok hızlı gelişiyor. Hayırlısı olsun bakalım!





Clicky Web Analytics Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 United States License.