17 Eylül 2009 Perşembe

Hakim medyada söylenmeyen gerçekler

En önemli haberlerin mutlaka hakim medya tarafından bize aktarıldığına inanan hala var mı bilmiyorum. Ya da şöyle söylemeli: bütün ciddi konular medyanın bize aktardıklarından mı ibaret? İzlediğim bir blog sayfasında, hangi hikayeler bize söylenmiyor? başlığıyla gündeme getrilmeyen konulardan bir kaç tanesi sayılmış.

Mesela:

* "Çin işletmelere aşırı teşvikler uyguluyor ve Çinliler ihtiyaçları olmayan varlıkları satın alıyor. Bu da commodity fiyatlarında düzeltmeye neden olacak"

  • Bildiğim kadarıyla Çin bunu dolardan kaçışın bir yöntemi olarak uyguluyor. Eğer mukadder çöküş olursa, commodiy fiyatlarında deflasyon nedeniyle reel anlamda düzeltme olsa da doların çöküşünün yaratacağı enflasyon nedeniyle nominal anlamda pek olmayabilir, spekülasyon yine de çalışabilir. .Bkz. kötü ekonomide borsaların yükselmesi. sonuda çöküş olsa bu durum spekülasyon yapanın bu arada para kazanmasına engel değil! Çin için bu "para kazanma" kavramını "doların öçöküşü nedeniyle zarara uğramama" şeklinde tercüme etmek de mümkün.
  • Bu arada dikkat çekti mi bilmem, yazar deflasyon nedeniyle fiyatlar düşecek diyor, busatırlarınyazarı enflasyon nedeniyle nominal olmaz dedi. Rahmetli Nasreddin Hoca olsaydı, "sen de haklısın, sen de... diyerek ikisi birlikte neden olmasın deyip STAGFLASYONu hatırlatırdı!)

* Batı Avrupa bankaları, Doğu Avrupa ülkelerine euro üzerinden verdikleri krediler nedeniyle sıkıntıda. Şayet Euro yükselirse bu bankalardan çökenler olabilir.

* Çin ve Hindistan'da ciddi su sıkıntısı var.

* ABD Hükümetinin kurtardığı kurumlarının çoğunun hisselerinin fiyatları er geç sıfır (0) değerine gelecek. GM, Chrysler, AIG, hatta FannieMae ve FreddieMac. (GSE'ler için farklı bir görüş savunan da varmış)
  • Ben erken batacaklar listesine CITI'yı de eklerim!
* Mortgage için alınan tedbirler sadece pansuman kabilinden. Ana paranın bir kısmından vazgeçmedikten sonra mortgage sorunu çözülmez.

* ABD'nin dışarıdan borçlanmasının vadesi kısalıyor. Bu da sorunun bir göstergesi mi acaba?

* Ticari gayrimenkullerin cari fiyatlarını dikkate alıp bu borçları veren bankaların durumuna bakarsak, bazı bankaların hali hazırda batık olduğunu görürüz!

Clicky Web Analytics Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 United States License.