24 Eylül 2009 Perşembe

GANN gününüz kutlu olsun!

Sonbahar ekinoksunun başlangıcı olan 22 Eylül tarihi "Gann günü"ymüş. Barron's'daki makaleye göre bu coğrafi tarih, finans piyasaları için de önemliymiş meğer. Herkese kutlu olsun!

Eski bir teknik analist W. D. Gann tarafından tespit edildiği aktarılan ve Paul Macrae Montgomery tarafından gündeme getirilen teoriye göre, tarihi veriler incelendiğinde, borsalarda, kıymetli maden piyasalarında ve döviz kurlarında en büyük dönüşler (tarihi zirveler ve dipler) hep bu tarih civarında oluyormuş. Verilen örnekler ikna edici. bazıları öyle:

- 1978, 1979, 1987, 1989 çöküşleri hep bu tarih civarında olmuş.

- 1987 Asya kriz ve LTCM'in batışı,

- Altının tarihi zirvesini görmesi 22 Eylül 1980'de olmuş. Bir çok petrol şirketinin hissesi de tarihi zirvesini bu tarihte görmüş,

- Büyük Buhran öncesinde NY Borsasında Utility Index en yüksek seviyesini 22 Eylül 1929'da görmüş,

- 1873'de panik NY borsasının geçici olarak kapatılmasına neden olmuş,

Döviz kurları da tarihi dip ve zirvelerini bu tarih civarında yapmış. Mesela;

- İngiliz Sterlininin altın standardıyla olan bağı 21 eylül 1931'de koparılmış ve bu tarihte %28 değer kaybetmiş,

- Tam 54 sene sonra başka bir 21 Eylül günü Plaza Accord imzalanmış,

- İngiltere'nin Sterline yönelen spekülatif atak sonucu Avrupa Döviz kuru mekanizmasından çıkmaya zorlanması GANN gününden sadece bir kaç gün önce, 16 Eylül 1992'de olmuş.

- ABD hazine bonosu tahvil faizleri tarihi yüksek seviyelerini 1981 Eylülünün son günlerinde görmüş. O tarihlerde ABD DIBS'lerinin kısa vadelileri %17'yi, uzun vadelileri %15'leri görmüş ve o tarihler, tahvil piyasasında 2. Dünya Savaşından beri devam eden 35 yıllık ayı piyasasının sonu olmuş!

Bu etkiyi gündeme getiren yatırım danışmanı Paul Macrae Montgomery, sonbahar ekikoksu gibi, 21 Mart'a tekabül eden ilkbahar ekinoksunun (Vernal Equinox ) da piyasalar üzerinde etkisi olduğunu söylemiş.

Bu yıl sonbahar ekinoksu, yaklaşık altı aylık bir bahar döneminin ardından geldi. Başka bir ifadeyle, ilkbahar ekinoksu ile başlayan piyasalardaki bahar dönemi de sonbahar ekinoksu ile sona erebilir. önümüzdeki günlerde dramatik dalgalanmalara karşı dikkatli olmak lazım!







Clicky Web Analytics Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 United States License.