9 Eylül 2009 Çarşamba

Yuan'ın dış ticarette kullanılma potansiyeli


Kaynak: WSJ
Yukarıdaki grafik, Japonya'nın dış ticaretinde kendi parasını kullanma oranını gösteriyor. Yani Japonya ihracatının yaklaşık %40'ını kendi parasıyla yapıyor, keza ithalatının da %20'den fazlasını yen ile yapabiliyormuş.

WSJ'de rastladığım bi makale, Çin'in de ticaret ve yatırımda doların roluünü azaltmak için Japon'ların izinden gittiğini vurguluyordu.

Meğersem Hong Kong Para otoritesi bünyesindeki araştırmacılar Yuan'ın dış ticarette kullanım potansiyelini araştıran bir paperı yakın tarihte yayınlamışlar. Çalışmada, kısa vadede Çin'in ihracatının yaklaşık üçte birinin yuan ile yapılabileceği sonucuna varılmış. Düşük bir oran değil!

Ayrıca Çin'de şimdiden 400 firma dış ticaretlerini yuan üzerinden yapıyormuş.

Nitekim BW'deki şu haber, 2012'ye kadar yuan dünyada en yaygın kullanılan üçüncü para birimi olacak diyor! Dikkatinizi çekerim, 2009'un sonu itibariyle yuan henüz konvertible bile değil. Üç yıl içinde yuan bugünkü Japon yeni'ni geçerek üçüncü olacak deniyor!

BW haberindeki şu cümle dikkat çekici:
"It’s all part of China’s aim to make the yuan eventually freely convertible, and one day, a major global currency along with the dollar, euro and yen."

Yine dikkatinizi çekerim, henüz sadece 80 sene öncesine kadar global rezerv para birimi olan İngiliz Sterlininin ise artık esamesi okunmuyor!

Sadece geçmiş verilere (ve kendi öyargılarına) bakarak doların dünya ticaretindeki payının %60'larda olmasına güvenenlere duyurulur! Bir kaç seneye kalmadan o rakamın nerelere düştüğünü göreceğiz beraber.


Clicky Web Analytics Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 United States License.