8 Eylül 2009 Salı

Flaş! UNCTAD: "Yeni bir Rezerv Para Birimine ihtiyaç var"



UNCTAD (Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı) dün yayınladığı " TRADE AND DEVELOPMENT REPORT, 2009" başlıklı 218 sayfalık raporu önemli bilgiler içeriyor.

Bir kere Raporun daha başlarında "kriz önceden tahmin edilebilirdi" diye başlık atılması önemli.

Ancak benim için daha önemli tarafı, UNCTAD raporunda, yeni bir rezerv para birimine ihtiyaç olduğunun açıkça vurgulanması. Doların spekülasyon için bir "güven oyunu"na döndüğünü belirtilmiş. Nitekim konuya ilişkin Bloomberg'deki haberin başlığı da "UN Says New Currency Is Needed to Fix Broken ‘Confidence Game’ " şeklinde çıkmış. Bloomber haberinde raporu yazanlardan birinin ağzından nakledilen aşağıdaki ifadeler önemli:


“There’s a much better chance of achieving a stable pattern of exchange rates in a multilaterally-agreed framework for exchange-rate management,” Heiner Flassbeck, co-author of the report and a UNCTAD director, said in an interview from Geneva. “An initiative equivalent to Bretton Woods or the European Monetary System is needed.”

Washington's blog da bu vesileyle SDR'ların global rezerv para birimi olarak kullanımı önerisini hatırlatıyor.

Her şey çok hızlı gelişiyor. Yoksa Single Global Currency Association'uın öngördüğü 2024 yılına kalmayacak mı Tek Para'nın uygulamaya geçmesi?







Clicky Web Analytics Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 United States License.