24 Eylül 2009 Perşembe

DGokce: "dolar hala önemli mi?"

Gokce'nin dünkü yazısında ananosu yapılan "tabi ki dolar hala önemli. alın işte rakamlarla kanıtı" konulu bugünkü yazısı, aynen beklediğim gibiydi. Oysa yeni bi şey öğreniriz, yeni bir bakış açısı yakalarız ümidi taşıyodum dünden beri.

Dünden anonsu yapılarak merak uyandırılan "doların krallığının devam edeceğine ilişkin rakamsal kanıtların" ana fikri şöyle bir cümleymş:


"Peki global döviz rezervlerinin ne kadarı dolar cinsinden?

IMF verilerine göre 2007 yılı sonunda resmi döviz rezervlerinin yüzde 64 kadarı dolar cinsinden tutulmakta. Bu sayı 1990'lı yıllarda yüzde 66 civarında idi. Az bir düşüş var, ama önemli boyutta sayılmaz."

Bu ifadenin doların geleceği açısından anlamı şu olabilir:


"Haziran-Ağustos aylarında hava sıcaklığı 25 derecenin üzerindeydi. Eylül
ayında da sıcaklık 20-22 derece civarında. Demek ki Kasım, Aralık, Ocak
aylarında da sıcaklık düşmeyecek."


Bu cümle ne kadar anlamlıysa, doların 1990'lardaki ya da 2007'ye kadarki kullanım oranına bakarak "dolara bişey olmaz abicim" sonucuna varmak için kullanılan yukarıdaki rakamlar da aynı derecede anlamlıdır. Zira 1990'lar ve 2000'lerin başı ABD iktisadi krallığının zirvede olduğu yıllardı. Hatta 2007 "zirve" idi ve kriz 2008'de patladı.

Rakamlarla belgelenerek kendi çapında kanıtlanan "dolara bişey olmaz abicim" kanaatinin tutarlıığı için aynı mantık silsilesini kullanan şöyle bir örnek de verilebilir:


"İngiltere 19 uncu yüzyılın ikinci yarısında üzerinde güneş bakmayan imparatorluk olarak dünyanın hakimi idi. Yirminci yüzyılın başında da dünyaya İngiltere'nin hakim konumu fazla değişmedi. Demek ki 20 nci yüzyılın sonunda ve 21 inci yüzyılda da İngiltere dünyanın hakimi olmaya devam edecek"

Aynı cümleyi Osmanlı, Roma İmparatorluğu, Cengiz Han... gibi bi çok mazdide kalmış dünya hakimi için tekrarlayabilirsiniz. Nasıl ki onların geçmişte, tarihin bir döneminde "kral" olmaları, dünyaya yön vermeleri ilelebet payidar kalmalarına yetmediyse, doların da hakimiyetinin tartışma konusu olmadığı döneme ilişkin rakamlara bakarak gelecekte de her şeyin aynen devam edeceğini iddia etmek, Cengiz Han ölmeyecek demek kadar anlamlıdır.

Ama anlaşılan o rakamlar fiilen bozulana kadar o nakaratları dinlemek zorunda kalacağız. Aynen resesyonun teknik tanmımının gecikmeli gelmesi nedeniyle bazılarının resesyonu kabulü gecikmeli olduğu gibi, doların krallığına iman edenlerin jetonları da ancak doların krallığı iyice bittikten sonra mümkün olacak. O vakte kadar imanları gereği doları kanının son damlasına kadar, hatta bazı Amerikalılardan bile fazla savunanlar olacaktır.
Clicky Web Analytics Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 United States License.