25 Eylül 2009 Cuma

Skidelsky'nin Keynes kitabı hakkında P Krugman'ın değerlendirmesi

Mevcut krizi anlamakta zorlanan kolaycı klasiklerin üzerinde yeniden çalışması gereken Keynes hakkında güzel bir kitap yayınlandı geçenlerde. "Keynes: The Return of the Master" Yazarı, daha önce Keynes'in ayrıntılı biyografisini yayımlamış olan Robert Skidelsky.

Skidelsky'i bu yıl Haziran ayında Türkiye'ye gelmişti ve onun bir konferansını dinledikten sonra daha yakından takip etmeye karar vermiştim. Bu blogda Skildesky adına birkaç kez yer verilmiştir. İlki şurada.

Neyse, Skildelky'nin yeni çıkan kitabı hakkında P. Krugman Guardian'a bir değerlendirme yazmış. Krizi hakim medyadaki televole iktisatçılarının tekrarladıklarından farklı şekilde algılama ihtiyacı hissedenlere naçizane tavsiye olunur. Tabi ki yıkama-yağlama yazısı değil,
zaten P. Krugman da öylesini beceremez sanırım!

Bu vesileyle şunu da ekleyeyim: Bretton Woods (BW) görüşmeleri sırasında Keynes tek para fikrini önermiş, hatta adını da "Bancor" olarak koymuştu. Ama o sırada ABD'nin sesi daha gür çıktı ve dolara bağlı sistem kurularak bugünkü krize kadar gelindi. Keynes ise o günlerde bahsettiği sistemin idealliğine ve kalıcılığına (ve aklın yolu birdir atasözüne) rağmen BW görüşmelerinde katılımcıları ikna edememesi ve hatta gördüğü hakaretler nedeniyle, rivayete göre BW görüşmelerinde çektiği sıkıntıların ardından vefat etti. "Teyzemin şeyi olsa ..." muhabbeti bu saatten sonra işe yaramaz ama 1944'de Keynes'in dünya ekonomsi için ne anlatmaya çalıştığı basit kişisel (ülkesel!) menfaatlere kurban edilmeden iyi değerlendirilseydi, bugün dünya üzerindeki her şey çok, çok, çok farklı olabilirdi.


Bugün hepimiz, o günlerde Keynes'i aşağılayanların galip gelmesinin kefaretini ödüyoruz, malesef. Skildesky'nin son kitabı o açıdan da önemli bence. Gecikmeli bir iade-i itibar!

-----------------------------
Bu arada yine P. Krugman'ın NY Times'da çıkan meali "Makroiktisadın Karanlık Çağı" başlıklı yazısını ve karanlık çağ benzetmesini de buvesileyle tavsiye ederim. Krugman'ın Ocak 2009'da yayımlanmış bu yazısını farketmemi sağlayan yazı ise şurada.

"Makroiktisadın karanlık çağı" Aynen Avrupa'nın Ortaçağı gibi, İktisadın Ortaçağını yaşamak da bizim kaderimize yazılmış!

Clicky Web Analytics Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 United States License.