25 Eylül 2009 Cuma

...FLASYON check list

Kaynak: Mish's

Yukarıdaki grafik, enflasyon mu deflasyon mu? tartışmalarına ilişkin aşağıdaki bir alttaki yazıda bahsettiğim linkte yer almasına rağmen, önemine binaen ayrıca belirteyim dedim. Güzel bi özet değil mi? Bütün potansiyel iktisadi hastalıkların semptomları bir tabloda toplanmış. Bu tabloya bakarak mevcut ve potansiyel iktisadi hastalıkların teşhisi konulabilir.

Bu vesileyle ben yine STAG-flasyon konusunu hatırlatmak isterim. Şu an itibarıyla DEF-lasyonun bütün göstergeleri mevcut görünüyor. Ancak tablodan da görüldüğü üzere, şu an DEF'den sonra en çok semptomu bulunan hastalık STAG!

EN-flasyon için 11 gösterge ters iken HIPER-enflasyon için 5 gösterge ters. Buna karşılık STAG-flasyon için sadece 4 gösterge ters durumda ve bunların da zaman içinde değişmesi sözkonusu.

* Örneğin ABD DIBS'lerinin getirisi (STAG göstergelerinden 1. uyumsuzluk) - şimdilik-düşük olmamakla birlikte, önümüzdeki dönemde düşmesi kaçınılmaz görünüyor.

* Keza emtia fiyatları (2.) ve tüketici fiyatları (3.) da şimdilik düşük olsa da yakın zamanda onların da (maliyet temelli olarak) artması şaşırtıcı olmayacaktır,

* Geriye sadece doların yükselmesi kalıyor (4.). Onun da korku filmlerindeki kötü adamın ölmeden önceki son hareketi gibi, yıkılmadan önce son kez doğrulup son bir pisliğini yapmasını zaten bekliyoruz!

Bu saydıklarm dışında mevcut yedi gösterge ise STAG-flasyonu destekliyor! HIPER-enflasyonu destekleyen gösterge ise sadece dört.

Özetle, Enflasyon mu deflasyon mu? tartışmaları arasında, önümüzdeki döneme ilişkin beklentimizin hala STAG-flasyon olduğunu bi kez daha vurgulamak isterim.







Clicky Web Analytics Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 United States License.