6 Temmuz 2009 Pazartesi

ABD'de ilk 6 ayda batan banka sayısı: 52!

Daha geçen hafta 40'ı geçtiğini söylediğimiz batan banka saysı biz tatildeyken 52'ye ulaşmış bile!

Seven banks bring 2009 U.S. failures total to 52
Six Illinois banks go under; day's tally on insurance fund more than $300 millio
http://www.marketwatch.com/story/illinois-banks-become-46th-47th-48th-failures

Şubat 2009 tarihli aşağıdaki habere bakılırsa, 3-5 yıl içinde ABD'de batacak banka sayısı 1000'i geçebilirmiş! Yalnız bu öngörünün 5 ay önceye dayanması önemli. Zira o öngörüden 5-6 ay önceki tahminler "sadece" 200-300 bankanın batacağı şeklinde imiş! Yani daha yakın tarihlilerde bu rakamın daha yukarılara revize edilmesi mümkün. Rastlarsam belirtirim.

Feb 9, 2009, 2:29 p.m. EST
More than 1,000 banks may fail, analyst estimates
RBC's Cassidy sharply raises gloomy view, urges avoiding banking stocks
http://www.marketwatch.com/story/more-1000-banks-may-fail-coming

Bu arada, 2009'un ilk 6 ayında 52 banka battıysa yıl sonuna kadar (basit bi içler-dışlar çarpımıyla) "100 civarı banka batar" demek yanıltıcı olur. Benim (aynen bi çok iktisatçının yaptığı gibi!) hiç bi somut dataya dayanmayan, sadece hislerle söyleyeceğim şeyler:
1- 2009 sonunda batan banka sayısının 100'ün en az iki kat üzerinde olacağı,
2- 2010'da batacak banka sayısının da 2009'un üzerinde olacağı,
yönünde.
"ABD'ye bişey olmaz abicim" ekolündeki arkadaşların şimdiden "Yok deve!" demelerine gerek yok. Acele hakaret etmeyelim, 6 aya kadar saç düşer, kel görünür.

Ayrıca şunu da belirtmek gerekir ki, "olsun sayı önemli değil, zaten onlar küçük yerel bankalar. ABD ekonomisiiçin çerez. Onlardan ABD'de daha binlerce var" demek de teselli verici değil. Zira şimdiye kadar kapatılanlar en küçüklerdi. Yavaş yavaş sıra daha büyüklere gelecek ve onların etkisi doğal olarak daha büyük olacak. Zavallı ABD TMSF'si, hangi parayla finanse edecek? Zaten mevcudunun çoğunu şimdiden tüketti...

Bu vesileyle İngilizce yazılarda daha çok rastladığım (Bizim Türkçe'de o kadar başarılı kullanmayı akıl edemediğimiz) bir "ifade manipülasyonu" yöntemine de bu vesileyle değineyim. Yöntem şu:
Eğer istatistikler işinize gelmiyorsa dönemi kısaltıp söylersiniz, herkes sadece son rakamı bilir, toplam rakamı hiç zikretmezsiniz! Mesela ABD'de batan banka sayısı konusunda neredeyse standartlaşan ifade yöntemi, "en son şu kadar daha kapatıldı, yılbaşından bu yana da sayı şu oldu" şeklinde. Oysa kriz nedeniyle batmalar sadece bu yıl olmadı! "Krizin başından beri batan banka sayısı" türünden haberlere nadiren rastlanır.

Siz de dikkat ediyor musunuz bilmiyorum, aynı "rakamsal bilgilendirme yöntemi" Irak'ta ölen-yaralanan ABD askerleri için de geçerli. Bilgiler ya "ay başından bu yana ölen asker sayısı", ya da "yılbaşından bu yana..." şeklinde veriliyor. Oysa orada 2003'den beri her gün birileri ölüyor. Toplam rakamın kaç olduğunu bilen kaç kişi var? Herkes sadece "son olayda" ya da "son bir ayda"ki rakam konusunda haberdar. Başarılı bir "bilgilendirme yöntemi" değil mi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Clicky Web Analytics Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 United States License.