7 Temmuz 2009 Salı

Eski TCMB Başkanı:"Dolar hala sağlam"

Eski MB başkanı Habertürk gazetesinindeki köşesinde "Dolar hala sağlam" demiş (06.07.09)
(Gazete Habertürk'ün web sitesi olmadığı için link veremedim!)

Kendi çapında belki haklı. Ama ortada aksi yönde o kadar gelişme varken ve her gün daha ileri gelişmeler ortaya çıkarken onların hiçbirini dikkate almayıp, sadece "bugün için alternatifi yok" argümanına sığınılarak o sonuca varulacaksa, en azından "hala" sağlam diyerek "bi şey olmaz abicim" papağanları korosuna katılmak yerine, hiç olmazsa "henüz" ya da "şimdilik" sağlam" denebilirdi. Ya da "hala sağlam" denildikten sonra "ama..." gibi üçnoktalı bir "ama" eklemek manzarayı daha iyi tanımlamaz mıydı? Global ekonomideki gelişmelerin tüm boyutlarını takip eden (ve bilgilerini başkalarına aktaran) birinin bu objektifliği gösterme zorumluluğu yok mudur?

Zira bütün ölüler ölmeden bir gün önce sağdı! Hatta bazıları 1 gün önce gayet de sağlıklı görünüyorlardı. Ölmeden 1 gün önce sağ olmaları, ertesi gün ölmelerinin önüne geçemedi! Bugün etraftaki onca gelişmeyi (hepsi bir tarafa sadece ABD'nin makro verilerinin trendini) dikkate almadan sadece "ŞU AŞAMADA doların yerini alabilecek para yok" mazeretiyle dolara methiye düzenler, kendilerinin şu an dikkate almadığı gelişmeler sonucunda YARIN alternatifler olgunlaşınca, (aynen davul zurna çalarak gelmesine rağmen öngöremedikleri global krizden sonra olduğu için) "çevir kazı yanmasın" diyerek ahkam kesmeye yine devam edecekler! Hata ileride dolar çökünce, yazılan yazının başlığını ve savunulan argümanlar unutulup, "zaten ben zamanında tek para önermiştim" bile denebilir!

Aynı yazıya göre doların sağlam olduğu iddiasının (hatta bold karakterle yazılan) başka bi kanıtı da, "bu kolay değişecek bir yapı değil." Doğru. Kolay değişecek bir yapı değil, ama mevcut yapının irrasyonelliği nedeniyle değişmek zorunda olan, bu kafayla ve bu trendle sürdürülebilir olmayan bir yapı! Dolayısıyla, kolay olmayacak, ama mutlaka değişecek bir yapı! Bir şeyin "zor" olması, olmayacağı anlamına gelmez ki, sadece zor olacağı (ama gerekirse olacağı!) anlamına gelir, değil mi?

Nitekim yazının devamında Volcker'in görüşü olarak açıklanan ve yazının sonunda da kendi önerisi olarak tekrar edilen çözüm, (aynen bu satırlarının yazarının bu blogu oluşturma gerekçesi olduğu üzere);
"gerçek ve pragmatik yaklaşım, bir dünya parası yaratmak için kararlı ve emin bir biçimde çalışmalara başlanmasıdır."
Aynen biz de onu söylüyoruz! Altına ben de imza atarım. Ama yazının başlığı neydi? Dolar hala sağlamsa, Tek Para çalışmasına başlamanın gereği ne? Eğer Tek Para çalışması yapılması ihtiyacı varsa dolar nasıl sağlam olur?

Koca emekli bürokratın yazdıklarını eleştirmek hoş değil ama koca emekli bürokratların da daha dikkatli, daha tutarlı olması gerekmez mi?

Dolara bişey olmaz abicim diyenlerin sürekli statükoyu referans göstermeleri, her gün akan dataları dükkate almamaları, bana bazı iktisatçıların pek sevdiği "akım değişken" "stok değişken" ayrımını hatırlatıyor. Bi ara detaylandırırım.


Bu arada HTnin web sitesindeki bi habere göre:

"Dolar rezerv para olarak kalacak
Almanya Maliye Bakanı Peer Steinbrueck, doların uluslararası rolünü yitirmesini olası görmediğini söyledi."
http://www.haberturk.com/ekonomi/haber/157479-Dolar-rezerv-para-olarak-kalacak.aspx

evet de hangi vadeye kadar?
Aynen, "öldüğü güne yaşayacak" demek gibi.
Keza aynı sitedeki diğer bir habere göre:

Doların kaderini belirleyecek zirve
Gelişmiş ülkeler yeni bir rezerv para belirleyecek mi?
07 Temmuz 2009 Salı, 00:03
http://www.haberturk.com/ekonomi/haber/157426-Dolarin-kaderini-belirleyecek-zirve.aspx



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Clicky Web Analytics Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 United States License.