15 Temmuz 2009 Çarşamba

Berlusconi'nin G-8 Hediyesi: "EuroDolar"



Böyle önemli bi haberi bir köşe yazısının satıraralarında farkedebildim.

"G-8 zirvesinde ev sahibi İtalya Başbakanı Berlusconi, G-8 liderlerine, geçmişi ve geleceği simgeleyen hediyeler verdi. Geleceği anlatan hediyelerden birisi de ABD ve Avrupa’nın tek parada birleşmesini simgeleyen ‘eurodolar’ olarak tasarlanmış para birimiydi. "

Berlusconi, G-8'e katılan ülke liderlerine "geleceği simgeleyen" bir para birimi taslağı ehdiye etmiş. Bizim basında bunun örneğini göremedim ama kendi çapında bir koleksiyoner olarak şimdiden acayip meraktayım. Acaba ebay'e ya da bizim gittigidiyor'a düşer mi bu hediyeler? Düşerse kaç para isterler, bütçem izin verir mi? Ama kesinlikle edinmek isterim!

Neyse, geyik bi tarafa, bu tür bir şeyin fantezi olarak bile olsa düşünülmesi ve liderlere istikamet göstermek babında hediye edilmesi, dolara biat edenler için bir şey ifade eder i bilmiyorum ama bu hediyeden bahseden yazar izleyen cümlelerde şöyle diyor:

"Yani eurodolar olarak ifade edilecek yeni bir rezerv paranın oluşmasının koşulları G-20’nin kurumsallaşması sürecinde yaratılabilir. Böyle bir gelişme aynı zamanda, Anglosakson egemenliği ile Kıta Avrupası arasında yakın gelecekte gerçekleşecek “Katolik nikâhın” ilk adımı da olabilir."

G-8’in “eurodoları” ve biten neoliberal devletçilik
Cemil Ertem - Taraf, 10.07.2009
http://www.taraf.com.tr/makale/6483.htm




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Clicky Web Analytics Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 United States License.