7 Temmuz 2009 Salı

"Futbol yorumcusu" = "ekonomi yorumcusu"!?

R.J. Samuelson dün (06.07.09) Washington Post'taki köşesinde özetle "burnundan kıl aldırmayan ama bu kadar kocaman krizin bile geldiğini göremeyen iktisatçılar esasen ne iş yapar?" diye sormuş. Rubini gibi istisna olan Niall Ferguson'ın anlamlı çalışmaları üzerinden diğer çoğunluk ama hatalı gruba güzel giydirmiş.
Bu arada Niall FERGUSON bana göre en az Rubini kadar önemli biri. Zira tarihi perspektife hakim. Keza "öngörü başarısının şartı" olarak düşündüğüm "kültürler arası perspektifle bakabilme niteliği de var.

Samuelson'un yazısı vesilesiyle, bi süredir dikkatimi çeken futbıol yorumcusu-ekonomi yorumcusu benzerliğine de değineyim bari. TVde seyretederken ya da gazetede okurken birbvirlerine çok benzemiyorklar mı? (nitekim ikisini birden yapanlar da yok mu? Bu kişilerin ikisini birden yapabilmeleri, bu işlerin esasen benzer "havanda su döğme" işi olmasından mı? Hele son kriz sayesinde "rasyonel insa, "etkin piyasa" gibi temel varsayımlar çuvalamış olmasına rağmen hala çıkıp ahkam kesenler başkalarını da şaşırtmıyor mu?

Yıllar önce siyasetçiliğe soyunan (ve bi kaç yıl içinde işlerinin de bozulmasıyla boyunun ölçüsünü alıp kenara çekilen) liberal bir işadamı "iktidara geldiğimizde futbol kalelerini yanlardan ve yukarıdan yarımşar metre büyüteceğiz. Böylece maçlar 0-0 gibi kısır sonuçlarla bitmeyecek" mealinde projeler geliştirmişti. O günden beri aklımdan çıkmaz bu öneri. Bence de gayet mantıklı! Futbol maçlarının hiç golsüz ya da bi kaç golle sonuçlanması şart değil ki! Kazanan 1-0 yerine mesela 18-14 gibi golerle de kazanabilir! böylece hem (bütün maç kötü oynayıp karambolden attığı (ya da hakmece "hediye" edilen) bi golle maç kazanma gibi) şans faktörünün etkisi azalır, hem de gol oldukça binlerce-milyonlarca seyirci sevinerek dejarj olur! İlave olarak, oyunla mütekabil olmayan sonuçlara saatlerce, aylarca yorum yapan futbol yorumcularının anlamsız-tutarsız ahkamlarından kurtulmuş oluruz! Fena fikir değil.

Bence benzer bir çözüm özellikle bu kriz döneminde anlamsız yorunmlar, tutarsız öngörüler yapan "iktisat yorumcuları" için de acilen gerekli. üzerinde düşünülmeli!


Economists Out to Lunch
By Robert J. SamuelsonMonday, July 6, 2009
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/07/05/AR2009070501587.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Clicky Web Analytics Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 United States License.