6 Temmuz 2009 Pazartesi

Reuters: "Çin Doların durumu hakkında güven verdi" (!)

Az önce reuters'den geçen haber aşağıda.
Benim tercümem: Çin henüz pozisyonunu sağlama alamadığı için bu tartışmaların ayağa düşmesini istemiyor. Çalkantı, gürültü olmadan sadece kapı arkasında ilgililerle kavga etmek istiyor.


13:52 06Jul2009 Çin, G8 zirvesi öncesinde doların konumu hakkında güven verdi
ROMA/AIX-EN-PROVENCE, Fransa, 6 Temmuz (Reuters) - Fransa ve Rusya, dünya rezerv para birimlerinin değerlendirilmesi hakkında tartışma çağırısında bulunurken, Çin doların üstünlüğünün "uzun yıllar daha" devam edeceğini kaydetti. Yetkililer, global bir rezerv para biriminin doların yerini alması fikrini gündeme taşıyan Çin'in konuyu bu hafta İtalya'da yapacak olan G8 zirvesinde görüşmek istediğini belirttiler. Ancak Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı He Yafei, gazetecilere yaptığı ve ABD yönetimine güven aşılayıcı açıklamasında "Dolar günümüzün en kuvvetli para birimidir, bu durumun uzun yıllar süreceğine inanıyoruz ... Akademik çevrelerde uluslarüstü bir para biriminin geliştirilmesi gerektiği yönünde görüşler duymuş olabilirsiniz. Bana göre bu akademisyenler arasında bir tartışmadır. Çin hükümetinin görüşü değildir" dedi. Çin merkez bankası başkanı, Mart ayında Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) hesap birimi SDR'ın ileride doların yerini alabileceği yönünde açıklamaları ile rezerv para birimi tartışmalarını başlatmıştı. Doların rezerv para birimi statüsü hakkındaki tartışmalar özellikle dolar cinsinden varlıkların değerini doğrudan etkilemesi açısından finans piyasalarını yakından ilgilendiriyor. Bankacılar Çin'in 1.95 milyar dolar değerindeki resmi döviz rezervinin yüzde 70 kadarının dolar cinsinden olduğunu tahmin ediyorlar. Daha önce de gelişmekte olan piyasa ülkeleri de doların rolünün gözden geçirilmesi gerektiğini ve uluslararası para piyasası sisteminin çeşitlendirilmesi gerektiğini söylemişti. Rusya Devlet Başkanı Dmitry Medvedev İtalyan basınında yer alan bir söyleşide, "Dolar veya dolar ile euro üzerinden çalışan bir sistemin sorunlu olduğu görüldü. Buna rağmen gerçekçiyim, şu anda dolar ve euroya alternatif yok" dedi. "Daha fazla rezerv para birimi olması gerekiyor. Bölgesel rezerv para birimlerinin oluşturulmasını düşünmemiz gerekiyor."
Haberin orijinali için tıklayınız: [ID:nL691330] ÖNEMLİ: Bu haber, linkleri yukarıda belirtilen haber ya da haberlerden derlenmiştir. Tam çevrilmiş metin olmayabilir.
(Haberi yazan Silvia Aloisi; Haberi derleyen Can Sezer; Redaksiyon Nevzat Devranoğlu) ((can.sezer@reuters.com; +90 212 350 7000, Reuters Messaging: can.sezer.reuters.com@reuters.net))

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Clicky Web Analytics Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 United States License.