Kanada merkezli "Center for Research on Globalisation"ın direktörü ve University of Ottowa'da profesör olan Michel Chossudovsky, daha çok jeo-politik ve politik-iktisat konularında yaptığı yorumlar nedeniyle camiada oldukça önemli stratejistlerden kabul edilir. (Bu arada öngörü gücünü değerlendirirken Rubini, Niall Ferguson, Skidelsky gibi inter-cultural kişiliğine de dikkat çekmek gerekir sanırım!)
Chossudovsky bu defa rezerv paranın geleceği konusunda yazmış.
Konuya jeo-politik açıdan yaklaşan yazar, doların rezerv niteliğine karşı Çin-Rusya ekseninin çıkışlarını değerlendiriyor. Öngörüsü, Yuan-Ruble'nin başlıca rezerv para birimi olarak kabul görmesine izin verilmeyeceği, bu iki paranın ancak Şangay İşbirliği Teşkilatı bünyesinde kendi aralarındaki ikili ticarette kullanılabileceği yönünde.
Rezerv para tartışmalarını da ABD ekonomisinin temel göstergelerinin kötüleşmesinden (iktisadi faktörlerden) çok, jeo-politik faktörlerle açıklıyor. Yazının şu kısmı çok enteresan geldi bana:
---------------------------------------------------------------------------------
"Global Geopolitics bears a relationship to the international monetary system. Control over money creation is an instrument of economic conquest.
The invasion and occupation of Iraq was to exclude rival Russian and Chinese interests from the Middle-East and Central Asian oil fields.
The reform of the international monetary system is a project of the dominant financial elites, which is discussed behind closed doors. It is unlikely that Russia and China, which in large part remain subordinate to Western banking interests, will perform a significant role in central banking functions at a global level.
Moreover, this initiative occurs at a time of East West confrontation, amidst veiled US-NATO threats directed against Russia as well China. The establishment of a new global currency and central banking system is an instrument of global economic domination which is intimately related to the broader US-NATO military agenda."
---------------------------------------------------------------------------------
Özellikle bold ile dikkat çekmeye çalıştığım ifadeler enteresan değil mi?
- "Para yaratma mekanizması üzerindeki kontrol, ekonomik işgalin bir aracıdır."
- "Uluslararası para sisteminin reformu konusu, hakim durumdaki finansal elitin kapalı kapılar ardında tartıştığı bir projedir."
- "Yeni bir global para birimi ve merkez bankacılığı sistemi kurulması, global ekonomik hakimiyetin bir aracıdır ki bu da ABD-NATO askeri gündemi ile yakından ilgilidir."
Gelelim benim ilavelerime:
Yazar kendi uzmanlık alanı itibarıyla konuya Jeo-politik açıdan bakıyor. Baktığı pencere itibarıyle öngörüleri doğru olabilir. Ancak bugün doların akıbetinin tartışılmasının tek nedeni ABD'nin Irak'ı işgaliyle Rusya-Çin tarafının ortadoğudaki menfaatlerini politik olarak zayıflatmış olması değil, bilakis o işgal sırasında ve ülke içindeki ekonomik politikalarla gırtlağına kadar borca saplanmış olmasıdır. Şayet ABD bugünkü politik manzarayı bu kadar borçlanmadan, bu kadar çok karşılıksız dolar basmadan ve içeride de o kadar saçmalamadan yaratabilmiş olsaydı, bugün Rus-Çin tarafının sesini bu kadar yükseltme imkanı olmayabilirdi. Rus-Çin tarafının elini asıl güçlendiren konu, ABD'nin kendi yağını kavurmak için bile Çin'den alacağı borca muhtaç duruma düşmüş olmasıdır. Aynı politik hedefler, bugünkü ekonomik maliyetler yaratılmadan da sağlanabilirdi. O zaman yazarın öngörüleri daha gerçekçi kabul edilebilirdi. Dolayısıyla bugün doların bana göre asıl tartışılma nedeni, ABD'nin ekonomik zayıflığıdır, politik agresifliği değil. Politik olarak bazı konularda arı kovanına çomak sokmuş olabilir ama arıların sokması çomak soktuğu için değil, üzerinde korunaklı kıyafet olmadığı için olacaktır! Üzerinde iktisadi gücün sağladığı korunaklı kıyafet olsa, arı kovanına değil çomak, kafasını soksa bile arılar onu ısıramazdı ama karşılıksız basılan dolarlar ve cari tüketim için alınan borçlar nedeniyle "çulsuz" olmasına rağmen çomak sokmaya kalkınca, olacakları tahmin etmek zor değil!
Sonuç olarak SDR'ın bileşenlerine ilişkin 2010 revizyonuna fazla zaman kalmadı.
1- SDR bünyesine Yuan'ın dahil edilip edilmeyeceği,
2- SDR'ın içeriğinde bugün %44 olan USD ağırlığının ne kadar azaltılacağı (azaltılıp azaltılmayacağı demeye gerek yok herhalde! Kesin azaltılacaktır da oran ne kadar olacaktır, önemli olan oı!),
husuları, uluslararası güç dengelerinin (politic vs. economic) bozulma derecesinin göstergesi olması bakımından önem taşıyacaktır.
Bu vesileyle bir güncelleme yapmak gerekirse:
Çin son aylarda SDR bünyesinde global para birimine yumuşak geçişten bahsediyor. Daha önce bir yazıda bahsetmiştim. SDR kapsamındaki para birimlerinin ağırlıkları 5 yılda bir revize ediliyor ve gelecek reziyon da 2010'da yapılacak. Çin'in talebi, bu revizyonda Yuan'ın da SDR'a dahil edilmesi. Şu an SDR'ın içeriğini oluşturan 4 para birimi (Dolar%44, Euro%34, Yen%11 ve Sterlin%11) var. Çin, "SDR benimki dahil 5 para biriminden oluşsun ve her birinin ağırlığı %20 olsun" diyor. Bunun anlamı, SDR'da doların halen %44 olan ağırlığının yarıdan fazla azaltılıp %20'ye indirilmesi demek! Bakalım gerçekleşme nasıl olacak? İnşallah seneye göreceğiz!
Mundell'in dediği gibi, tarih boyunca para sistemlerindeki değişikliklerin (köklü çözümler içeren) devrimler şeklinde değil, (küçük düzeltmelerle yapılan) evrimler şeklinde olduğu görüşü kabul edilirse, Tek Para'ya geçişin de SDR üzerinden olması daha muhtemel kabul edilebilir. Sadece biraz daha uzun zaman alır ve biraz daha maliyetli olur, hepsi o!
Ancak Chossudovsky'nin aşağıdaki öngörüsüne göre ise, o evrimler için bile henüz daha çok zaman var!
Towards a Global Currency?
Towards the integration of the Dollar and the Euro?
by Michel Chossudovsky
http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=14461
Sunday links: a post-reality mindset
-
Markets
- Another sign of investor optimism. (bsky.app)
- Palantir ($PLTR) stock is having a year. (sherwood.news)
- The market is recalibrating...
1 saat önce
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder