10 Temmuz 2009 Cuma

Korku Filmlerindeki Kötü adam...

Son yıllarda yaptığım bir benzetme var. Sanırım buraya yazmamıştım, atlamayayım!

Hani ben ve benim gibi "kötümser"ler "dolar gidici" diyor ya, etraftaki "iyimser"ler, ne zaman dolar bir-iki tik yukarı gitse, "hani gidiciydi?" diye "bak biz kazandık" havasına giriyorlar. Benim o durumlarda yaptığım bir benzetme var.

Dikkat ederseniz korku filmlerindeki bazı sahneler standarttır: kötü adam yaptığı bütün pisliklerden sonra iyi adam tarafından vurulur. Tam seyirciler "oh olsun, kurtulduk!" diye sevinirken, kötü adam birden doğrulur, (o arada geri planda müzik de yükselir!) can havliyle son bir pisliğini daha yapar, elindeki bıçakla iyi adamı sırtından bıçaklar ya da tabancayla arkadan ateş eder. O anda seyircide heyecan, korku (artan müziğin de etkisiyle) tavana vurur.

Efendim, bu satırların yazarının kanaatine göre, malum doların akıbeti de bizim (ROW) açımızından aynen öyle olacaktır. Bazıları doların çökeceğini ısrarla söylese de dolar bir süre daha güçlü devam edecektir. Hatta kötü adamın son pisliği gibi yıkılmadan önce dramatik yükselişler de yapacaktır. Özellikle TR ekonomisi kendi iç dinamikleri nedeniyle buna gayet müsaittir. Nitekim geçtiğimiz 1.15'lerden 1.70'lere çıkış bu tür bi hareklettir ama henüz yaralı kötü adam "artık öldü" kanaati henüz yerleşmediği için, yapılacak son çıkış da henüz yapılmamıştır. O "son çıkış"tan önce medyada doların işinin bittiğine ilişkin kanaatin yerleşmiş olması gerekir. Buraya her gün eklediğim haberlerden görüldüğü üzere, henüz "dolara bişey olmaz abicim" ekolü güçlüdür. kastettiğim o son çıkış, henüz "dolara bişey olmaz" diyenlerin de "doların işi bitti" diye yazmalarından sonra olacaktır (ki o tipleri bi kere daha tekzip etsin!).

TR gibi özelde buna uygun kırılganlıklar olmasa da ROW'a doların yüksek fyattan yıkılabilmesi için piyasalardaki klasik "doldur-boşalt" tipi manipülasyon formasyonu çerçevesinde de çöküşten önce yeterince yükseltilecektir ki, yeterince "mal" fiyat dibe vurmadan boşaltılabilsin! değersiz kağıtların profesyonellerin elinde kaldığı finansal piyasalarda görülmüş şey midir? Onlar "bi şekilde" faturayı amatörlerin sırtına yıkarlar. henzü profesyonellerin elinde bol dolar olduğuna göre, o kağıtlar o profesyonellerin elinden çıkmadan değer kaybetmez! Onların el değiştirme sürecini takip etmek gerekir, fiyat dalgalanmalarının zamanlamasını öngörmek için.

Dolayısıyla, "dolar düşecek" dediğimizde kastımız "dolar bugünden itibaren negatif eğimli bir doğru şeklinde yatay eksen yönünde doğrusal hareket edecektir" cümlesi kadar basit değildir! (Peki cümle basit oldu mu?) Piyasanın doğasındaki dalgalanmalar tabi ki olacaktır. Ancak uzun vadeli yönün neresi olduğu her gün ortaya çıkan haber ve gelişmelerle teyit edilmektedir. Dolayısıyla o mukadder sonuca hazırlıklı olmak lazımdır. Ancak o yönde ilerlerken bazılarının portföylerini boşaltabilmeleri, hatta bazılarının para kazanabilmeleri için dalgalanmalar devam edecek, hatta bu dalgalanmalar, (daha yakın zaman önce yaşadığımız Haz 09 VOB kontratlarındaki ters pozisyonlar gibi) beklentilerin tam tersi yönde gelişebilecektir. Ama bunlar mukadder sonucu değiştirebilecek şeyler değildir. Bilakis öngörülen formasyona uygun hareketlerdir. O arızi çıkışları doğru tanımlayabilmek için büyük resmin farkında olmak gerektiğinden, aynı noktaya damlamaya devam edeceğim!





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Clicky Web Analytics Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 United States License.