20 Temmuz 2009 Pazartesi

"SUPER CRASH" vs. Kriz değil Durgunluk!...

Depression kavramı bilinir. Ama "great depression" sadece 1929'u tanımlamak için kullanılır. Mevcut durumu tanımlamak ve 1929 ile karşılaştırmak için şimdikine "greate-er"

Ancak bugün bizim yerli medyada okuduğum bir habere göre, dünya ekonomisinin içinde bulunduğu mevcut dönemi bırakın depresyon diye tanımlamayı, buna "kriz" bile denmemeliymiş. Dünya krizi unutalı aylar olmuş, Türkiye manşetten düşürmüyormuş!
http://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2009/07/20/dunya_krizi_unutali_aylar_oldu_turkiye_mansetten_dusurmuyor


Popüler olma hevesiyle olsa gerek, nabza göre şerbet veren bir akademisyen de doğru terimleri kullanmak gerekli diyerek kendisine göre doğru terim olarak "durgunluk" terimini önermiş!

"Doğru terimleri kullanmak gerekli
EKONOMİK krizin tanımı tartışmalıdır ama genellikle kontrolsüz, sürekli kötüye giden bir durumu tanımlamak için kullanılır. Örneğin, döviz kurlarının ve enflasyonun sürekli yukarı gittiği, büyümenin sürekli düştüğü dönemler de kullanılabilir. Mevcut durumda Türkiye için bunlardan bahsedemeyiz. Artık kriz yerine durgunluk kullanılmalı."


Kaderin cilvesine bakın ki, Türk medyasında bunları okuduğum gün, İngilizce bi sitede SUPERCRASH terimiyle karşılatım. Artık beğenen beğendiğini alsın!

http://www.oxfonline.com/MMR/MMR0708deck.html?pub=MMR&code=WMMRK304








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Clicky Web Analytics Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 United States License.